Nykyinen geopolittinen epävarmuus vaikuttaa voimakkaasti myös suomalaisten yritysten laajentumissuunnitelmiin. Ukrainan sisällisota, Venäjää koskevat pakotteet, Lähi-idässä käynnissa olevat kaksi sotaa, Kreikan, Portugalin sekä Argentiinan maksuvaikeudet, Thaimaan vallankumous vaikuttavat kaikki myös tänne Suomeen. Maariskin arvionti nousee yhä tärkeämmäksi.

Yhdysvallat on poliittisesti vakaa, yritysmyönteinen maa. Poliittinen vakaus on asia, jota pidetään itsestään selvänä, vaikka näin asia ei ole. Esimerkiksi Venäjä on ollut yksi suurimpia Suomen kauppakumppaneita. Venäjän yritysolosuhteita pidettiin yleisesti vakaina, kunnes tilanne muuttui aivan yllättäen ja nyt suomalaiset investoinnit ovat suuressa vaarassa ja ruplan kurssi on romahtanut muutamassa viikossa. Yhdysvallat on kyennyt pitämään yrityksille vakaat ja suotuisat olosuhteet jo yli 230 vuotta. Vaikka poliittinen valta vaihtuisi Yhdysvalloissa, niin silti yrityksiä suosiva myönteinen ilmapiiri jatkuu. Tämä tosiasia unohtuu, kun yritykset suunnittelevat laajentumistaan, jolloin katse suuntautuu yleensä lähialueelle Ruotsiin ja Venäjään tai hieman kauemmaksi Englantiin tai Saksaan. Koetaan, että on turvallisempaa ja helpompaa laajentua lähialueella. Mutta onko asia näin?

Yhdysvaltojen markkinat ovat maailman suurimmat, yhtenäiset markkinat. GDP on 67 kertaa suurempi kuin Suomen ja ostovoima henkilön kohden on Yhdysvalloissa 150% suurempi kuin Suomessa. Voidaan siis todeta, että markkinat ovat lähes 100 kertaa suuremmat kuin kotimaassa. Kun Suomessa tienaa satoja tuhansia, Yhdysvalloissa tienaa kymmeniä miljoonia. Markkinat ovat yhden kielen ja yhden lakijärjestelmän takana.

Jos yritys päättää laajentua ”turvallisesti” Ruotsiin, niin sielläkin on eri kieli, eri kulttuuri ja eri lainsäädäntö kuin Suomessa, jolloin riskit ovat samat kuin Yhdysvalloissa. Vaaditaan huolellinen, kunnollinen ja täysimittainen markkinoille tulo suunnitelma ja sen toteuttaminen, muuten voi epäonnistua ja investointi on menetetty. Kun Ruotsin melko pienet markkinat on valloitettu, valitaan uusi kohdemaa ja kohdataan jälleen uusi kieli, uusi kulttuuri ja uusi lainsäädäntö. Jos Euroopassa halutaan saada käyttöön Yhdysvaltojen kokoiset markkinat, niin on kohdattava lähes 40 eri kieltä, 40 eri kulttuuria ja 40 lakijärjestelmää.

Suuret markkinat kuten Kiina, Intia, Japani ja Brasilia ovat vaikeita, ison riskin laajentumiskohteita. Suuret kulttuurierot muodostavat lisähaasteen. Näissä maissa lainsäädäntö ja oikeuskäytännöt suosivat oman maan yrityksiä ja kansalaisia. Maariski on suuri verrattuna Yhdysvaltoihin.

Maailman suurimmat markkinat ja turvalliset, pitkään jatkuvat, ennustettavissa olevat, suotuisat olosuhteet yrityksille tekevät Yhdysvalloista jälleen kiinnostavan sijoituskohteen.

Takaisin etusivulle >

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter