Sijoittajien kannattaa haarukoida salkkuunsa yhtiöitä, joilla on merkittävää vientiä Pohjois-Amerikkaan. Suosituksen esittää Taaleritehtaan kokenut salkunhoitaja Mika Heikkilä.
Euron heikkeneminen nimittäin vauhdittaa vientiä dollarialueelle. Pohjois-Amerikassa vahvoja suomalaisia pörssiyhtiöitä ei Heikkilän mukaan ole kovin monta, joten valinta ei vaikuta vaikealta.
”Metso, PKC Group, Amer Sports, Vaisala, Kemira, Cargotec, Kone, Outokumpu ja SSAB kuuluvat yhtiöihin, joiden paino Yhdysvalloissa on merkittävä. Erikseen on syytä mainita Neste Oil, joka myy runsaasti uusiutuvia polttoaineita Yhdysvalloissa”, Heikkilä luettelee.

Heikkilä muistuttaa, että vientiyhtiöt ovat suojanneet valuuttapositionsa. Siksi euron heikkenemisen hyödyt näkyvät vasta 6–9 kuukauden viiveellä.
”Heikko euro ei auta tähän hätään, mutta se näkyy vientiyhtiöiden tuloksissa vuonna 2015. Eurooppalaisten valmistajien hinnoitteluvoima ja kilpailukyky paranevat uusissa tilauksissa.”
Hankala yhtälö
Alexandria Varainhoidon päästrategi Tero Wesanko komppaa Taaleritehtaan Heikkilän euronäkemyksiä.
”Euron heikentymistrendi vahvistaa vientiyritysten kilpailukykyä ja sataa vähitellen esimerkiksi kotimaisten metsäyhtiöiden, Outokummun ja Neste Oilin laariin.”
Euro oli dollaria vastaan pariteetissa (1:1) viimeksi heinäkuussa 2002, ja sinne on vielä reippaasti matkaa. Pankeista esimerkiksi Citi, SEB ja Deutsche Bank odottavat euron liikkuvan pikku hiljaa kohti pariteettia.
Wesanko esittää lievän varauksen.
”Olennaisempaa kuin euron kehitys on mielestäni kysyntänäkymä. Jos asiakkaita, joilta löytyy valuuttaa tilauksiin ja ostoksiin, on vähemmän kuin aiemmin, niin kyllä se painaa yhtälössä enemmän.”
USA ihan ässä
Eurolla sai viime toukokuussa lähes 1,40 dollaria, mutta tänään enää noin 1,26 dollaria. Kymmenen prosenttia heikompi valuutta vauhdittaa vientiä, ja EKP:n toimet heikentävät yhteisvaluuttaa vielä lisää.
”Useimmat asiantuntijat odottavat euron heikkenevän edelleen. Euro itse asiassa heikkenee nyt trendinomaisesti jo yritysten rahoitusjohtajien odotusten takia”, Taaleritehtaan Heikkilä hahmottaa.
Toinen vahva perustekijä on se, että Yhdysvaltain talous on todellinen moottori: yrityksillä on rahaa enemmän kuin koskaan, osingot juoksevat ja investoinnit vauhdittuvat. Kuluttajien luottamus on korkealla, eikä tulosvaroittajia juuri ole.
”USA:n talous toimii erittäin hyvin. Se on suomalaisviejillekin todellinen ilonaihe”, Heikkilä tiivistää.
Suomen kotimarkkinoiden näkymiä Heikkilä pitää äärimmäisen epävarmoina. Siitäkin syystä hän suosii valinnoissaan euron heikkenemisestä hyötyviä vientiyhtiöitä.

Lähde: Kauppalehti

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter