Yhdysvaltojen yrityskulttuuri on ainutlaatuinen monella tapaa. Tähän uutiskirjeeseen on kerätty muutamia havaintoja, jotka helpottavat liiketoiminnan tekemistä amerikkalaisten kanssa.
Amerikkalaiset arvostavat suoraa puhetta. Neuvottelussa on ok mennä suomalaiseen tyyliin suoraan asiaan. Varaudu myös itse suoriin kysymyksiin, jotka voivat joskus tuntua henkilökohtaisiltakin. Vastaavasti voit esittää suoria kysymyksiä vastapuolelle. Amerikkalaiset osaavat kyllä sanoa ei, jos he eivät halua vastata. Silti keskustelu käydään kohteliaasti ja asiallisesti.
Arvostus ansaitaan huomiota herättävillä saavutuksilla, iällä ja taustalla ei ole niin suurta vaikutusta. Amerikkalainen yrityskulttuuri on hyvin samankaltainen kuin amerikkalainen urheilukulttuuri. Vain voittaja muistetaan. Vaatimattomuus ja joskus reiluuskin tulkitaan heikkoudeksi. Amerikkalaiset rakastavat parhaita.

Don´t take it personal

Luonnollisesti Yhdysvalloissa arvostetaan jämäkkyyttä sekä yritteliäisyyttä. Käytössä on useasti niin sanottu ”business-first” lähestymistapa, mikä tarkoittaa että henkilökohtaisilla suhteilla on hyvin pieni painoarvo päätöksiä tehdessä. Tästä johtuvat myös sanonnat ”Business is business” tai ”it’s just business, it’s not personal”.
Amerikassa arvostetaan myös sinnikkyyttä. Uutta asiakasta hankittaessa voi joutua ottamaan yhteyttä 10-15 kertaa ennen kuin asiakas suostuu vastaamaan ensimmäisen kerran.
Amerikkalainen tietää, että aika on rahaa. Kokoukseen pitää saapua vähintään 5 minuuttia ennen alkamisaikaa. Myöhästyminen ei ole hyväksyttävää, mutta jos näin sattuu käymään niin napakalla anteeksipyynnöllä voi pelastaa vielä jotakin.

Amerikassa ei lahjota
Pukukoodi vaihtelee hyvin paljon. New Yorkissa lakimies tulee kokoukseen 2000 dollarin räätälin tekemässä tummassa puvussa silkkisolmion kanssa. Kaliforniassa IT-alan yrittäjä voi tulla kokoukseen T-paita päällä ja jalassa shortsit. On hyvä selvittää etukäteen ko. osavaltion ja alan tyypillinen pukeutumistyyli.
Pohjois-Amerikassa ei yleensä anneta bisneslahjoja. Useiden yritysten sisäiset ohjeet kieltävät kokonaan lahjojen vastaanottamisen.
Useat amerikkalaiset eivät ole koskaan käyneet ulkomailla. Varaudu siihen, että kaikki asiat nähdään ”America is the best”-näkökulmasta. Ei myöskään kannata loukkaantua siitä, että he eivät tiedä mitään Suomesta. Monet eivät tiedä edes Euroopasta juuri mitään.
Kun esittelet tuotettasi olet voittaja ja maailman paras. Amerikkalaiset rakastavat numeroita, joten tue esitystäsi laskelmilla ja diagrammeilla. Näin onnistut vakuuttamaan heitä paremmin.
Ja lopuksi: kun teet amerikkalaisen kanssa sopimuksen. Lue se kokonaan – tai paremminkin anna juristisi lukea se huolella. Amerikassa sopimuksiin kirjataan asioita paljon – ja niillä kaikilla voi olla sinulle vielä merkitystä.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter