Citygroup ennustaa Yhdysvaltojen talouden kasvavan ensi vuonna yli kolme prosenttia.
Yhdysvaltojen kokonaistuotannon kasvuvauhti ylitti heinä–syyskuussa selvästi sijoittajien odotuksia.

Kauppaministeriö kertoi torstaina, että ennakkotietojen mukaan kokonaistuotannon eli bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli heinä–syyskuussa 3,5 prosenttia. Uutistoimisto Reutersin mukaan markkinoilla ennustettiin kasvuvauhdiksi tasan kolmea prosenttia. Ennustettua nopeampi kasvuvauhti vahvisti osakkeita sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa

Kauppaministeriö ilmoittaa vuosineljänneksittäin tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä vuositason muutoksena. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.
Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on verraten suuri vaikutus maailmantalouteen.
Tiedot kokonaistuotannon ennustettua paremmasta kehityksestä julkistettiin vain vuorokausi sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen keskuspankki ilmoitti lopettavansa rahapoliittisen elvytyksen.
Keskuspankki elvytti Yhdysvaltojen taloutta ostamalla liikepankeilta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita. Enimmillään keskuspankki osti niitä kuukausittain 85 miljardin dollarin arvosta, jotta liikepankit voisivat myöntää lainoja.

Toisella vuosineljänneksellä kokonaistuotannon kasvuvauhti oli 4,6 prosenttia. Kohtalaisen vakaan talouskasvun takia työttömyysaste supistui syyskuussa Yhdysvalloissa työministeriön mukaan 5,9 prosenttiin. Viimeksi työttömyysaste on ollut alle kuuden prosentin Yhdysvalloissa heinäkuussa 2008.
Finanssiyhtiö Citigroup ennusti lokakuussa maailmantalouden suhdannekatsauksessaan, että Yhdysvaltojen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia ja ensi vuonna 3,2 prosenttia.

Lähde: HS, Citygroup

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter