BKT-mittarilla maailman kahdeksanneksi suurin talous – Kalifornian osavaltio – on hyvässä nosteessa. Kalifornian BKT ylittää 2 000 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Teksas tulee BKT:ssä mitattuna hyvänä kakkosena noin 1 500 miljardilla dollarilla. Pelkästään Kalifornian BKT on itse asiassa suurempi kuin Venäjän tai Kanadan vastaavat luvut.
Osavaltion talous siis kasvaa Yhdysvaltojen keskiarvoa nopeammin, ja työttömyyskin alittaa keskiarvon ollen noin 5 prosentin tasolla. Väestön kasvuennusteet povaavat puolestaan väkiluvun nousevan nykyisestä 38 miljoonasta asukkaasta 60 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.
Haasteena tulee olemaan jatkossa ripeästä talous- ja väkimäärän kasvusta johtuvat liikenne- ja logistiikka-ongelmat. Ei olekaan sattumaa, että esimerkiksi sähköautojen hyödyntäminen ja robottiautojen lanseeraaminen ovat juuri Kaliforniassa ehkä kaikkien pisimmällä. Laiton siirtolaisuus on myös yksi haaste. Laittomien siirtolaisten määrä on Kaliforniassa pienemmissäkin arvioissa useita miljoonia.
Kalifornia on yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä tuotannollisen teollisuuden keskuksista ja maataloustuotteiden tuotantopaikoista. Esimerkiksi tekstiiliteollisuus työllistää Los Angelesin alueella useita tuhansia työntekijöitä. Maatalouden BKT on noin 45 miljardia dollaria vuodessa ja esimerkiksi manteleista jopa puolet koko maailman tuotannosta on peräisin Kaliforniasta.
Kaliforniassa läsnä olevien suomalaisyritysten määrä on kasvanut ripeästi viime vuosina. Skaala ulottuu suurista pörssiyrityksistä pieniin start up -yrityksiin. Kemiralla on osavaltiossa kaksi tehdasta, Wärtsilällä lukuisia voimalaitoksia ja Neste Oilille Kalifornia on yksi tärkeimpiä markkinoita. Suomalaisfirmoja on akselilla San Francisco – Piilaakso nyt jo noin 50 ja Los Angeles – Etelä-Kalifornia akselillakin noin 30.

Lähde: Ulkoministeriö

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter