Keskustelu euron heikkenemisestä alle yhden dollarin seuraavien 12 kuukauden aikana kasvaa valuuttapiireissä Euroopan Keskuspankin potkaistua taloutta kasvuun.

Euro laski alimmilleen 11 vuoteen perjantaina 23 tammikuuta 2015, pudoten alle 1.12$ ensimmäistä kertaa syyskuun 2003 jälkeen. Tämä oli seuraus Euroopan Keskuspankin päätöksestä pumpata 60 miljardia euroa (68mrd$) kuukaudessa euroalueelle. EKP pyrki toimenpiteen avulla vähentämään markkinoiden säikähtämistä Kreikan vaalien aikaan.

“Ei ole virallinen näkemyksemme, että pääsemme pariteettiin tai sen alle, mutta olen tietoinen että tällaisia ajatuksia on ilmassa. Euron heikkenemisen tahti on kiihtynyt viimeisen kuukauden aikana,” sanoo Jane Foley, vanhempi valuuttastrategisti Lontoon Rabobankista. Hän uskoo riskin Euron tulevastakin heikkenmisestä kasvaneen.

Euro on dollariin verrattuna kadottanut arvostaan 18 prosenttia viimeisen vuoden aikana ja pelkästään viimeisen 30 päivän aikana se on heikentynyt 8,5%.

Jotta valuutat olisivat samanarvoisia, vaadittaisiin vielä noin yhdentoista prosentin pudotus.

Brown Brothers Harrimanin valuutta-asiantuntija Marc Chandler kertoi CNBC:lle, että hänen näkemyksensä mukaan Yhdysvaltain keskuspankki tulee nostamaan korkoja paljon Euroopan Keskuspankkia ja Japanin pankkia ennen ja hänen näkemyksensä mukaan tämä ajaa euron arvon reilusti alle dollarin arvon.
“Ajattelen mihin euro putosi 2000-luvun alussa, olimme silloin arvossa alle 0.9$. Mielestäni meidän kannattaa ajatella sitä suuntana mihin nyt olemme päätymässä,” toteaa Chandler.
Lähde CBNC

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter