Vientimaata valittaessa tuijotetaan usein pelkästään nykytilannetta ja talouden kasvukäyriä. Kohdemaan valinnassa tulisi aina huomioida myös pitkän ajan maariski.

Suomalaisyritysten huolettomuutta maariskiä kohtaan kuvaa se, että Venäjä on ollut Suomen kolmanneksi suurin vientikohde, vaikka kaikilla on ollut tiedossa maan poliittiseen tilaan liittyvät epävarmuudet. Venäjällä tehdyt tappiot synkentävät tällä hetkellä kymmenien suomalaisyritysten tilinpäätöksiä.

Itse asiassa Venäjä on tarjonnut suomalaisyrityksille erinomaisen oppitunnin jo pitkään nähtävillä olleiden maariskien toteutumisesta. Stockmann sulkee kolme tavarataloa Moskovassa; Stockmannin muotibrändi Lindex suunnittelee Venäjältä vetäytymistä; Atria teki Venäjällä viime vuonna tappiota kuusi miljoonaa euroa. Oriola-KD:n Venäjän valloitus meni poskelleen ja yhtiö on jo myynyt sikäläisen liiketoimintansa. Myyntitappio oli käsittämättömät 147 miljoonaa euroa. Sanoman taival Venäjällä on ollut yhtä murheen alhoa ja yhtiö on realisoimassa omistuksiaan. Lopullinen niitti Sanoman itäseikkailussa oli Venäjän duuman viimesyksyinen päätös rajata ulkomaisen median omistusosuus tiedotusvälineistä 20 prosenttiin. Uusi laki maksaa Sanomalle kymmeniä miljoonia euroja. Suomalaisyrityksistä Venäjältä ovat lisäksi poistuneet tai poistumassa ilmeisesti ainakin Tieto, Sponda ja Icecapital – pienemmistä yhtiöistä puhumattakaan. Lisää lähtöilmoituksia lienee tulossa, sillä valtaosa suomalaisyrityksistä tekee Venäjällä nyt miinusta.

Suomen vienninedistäjät kauppaavat tällä hetkellä esim. talousnousua tekevää Indonesiaa lupaavaksi vientikohteeksi. Maassa on kuitenkin paljon korruptiota, terrorismia sekä aseellisia itsenäisyyteen tähtääviä järjestöjä. Jo nyt voi hyvin veikata, että Indonesiassa tai sen naapurustossa voi muutaman vuoden sisällä moni suomalaisyritys kohdata yllätyksiä, jotka kaikki eivät ole positiivisia.

Kasvava määrä suomalaisyrityksiä voi lukea tilinpäätöstiedoistaan myös sen, että kaikkien kannattavinta kaupanteko on – varsinkin pitkällä aikavälillä – maihin, joissa maariski on kaikkein pienin. Yhdysvallat on paitsi maailman suurin yhtenäinen markkina myös maailman vakain ja täten maariskin osalta paras. Siellä on tehty yritysmyönteistä politiikkaa jo yli 200 vuotta eikä edelleenkään ole näkyvissä asioita, jotka merkittävästi muuttaisivat asioita tulevaisuudessa.

Lähde (Venäjän tietojen osalta): Kauppalehti

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter