Amerikkalaiset ovat energisiä ja tavoitteellisia. Terveydestä kiinnostuneet haluavat asettaa itselleen terveyteen liittyviä tavoitteita ja sitten mitata niitä. Suomessa on kehitetty lupaavia terveysvempaimia, joille avautuu USA:ssa suuret markkinat.
Suomessa oman terveyden mittaamiseen tarkoitettua mobiiliteknologiaa kehittävien yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Oman terveyden ja elintoimintojen mittaamisen suosio kasvaa hyvinvoinnin ja urheilun lisäksi terveydenhuollossa. Mahdollisuus vähentää lääkärikäyntejä kiinnostaa myös julkisella puolella.

“Hyvinvoinnin ja urheilun puolelta alkanut itsemittaus tulee yhä enemmän sairauksien hoitoon, diagnostiikkaan ja ennaltaehkäisyyn”, johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta sanoo.

Terveysteknologia-alan etujärjestön Fihtan arvion mukaan Suomessa on noin sata yritystä, jotka kehittävät itsensä mittaamiseen tarkoitettuja mobiililaitteita, kuten sykemittareita ja rannekkeita, mutta myös esimerkiksi korvatulehduksen tai verensokerin omatoimiseen tarkkailuun tarkoitettuja laitteita.

Yksi kasvuvaiheen ylittäneistä on vuonna 2006 perustettu Mendor, jonka uusin tuote on diabeetikoille verensokerin mittaamiseen tarkoitettu langaton laite, joka hyödyntää kännykkäverkkoa ja pilvipalvelua.

Toisin kuin urheilijan sykemittaria, terveydenhuoltoon tarkoitettua laitetta pitää testata usein sadoilla potilailla ja hankkia näyttöä data-analytikan hyödyistä ennen markkinoille pääsyä. Mendorilla on alkamassa Tampereen kaupungin kanssa hanke, jossa yhtiön verensokerin mittaukseen tarkoitetun tuotteen tehokkuutta ja mahdollisia kustannussäästöjä arvioidaan satojen diabeetikoiden kanssa. Yritys neuvottelee tutkimus- ja testaushankkeista myös ulkomailla. Niiden käynnistäminen on tärkeää, jotta saadun näytön kautta laitetta voidaan tuoda laajemmin markkinoille Euroopassa ja myös Yhdysvalloissa.

Lähde: Kauppalehti

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter