Suomen terveysteknologian teollisuuden vienti saavutti vuonna 2013 uuden ennätyksen, 1,66 miljardia euroa. Myös kauppataseen ylijäämä oli uusi ennätys, 749 miljoonaa euroa. Näillä lukemilla terveysteknologia on noussut Suomen suurimmaksi huipputeknologian vientialaksi, kun telekommunikaatio jatkaa laskuaan.

Terveysteknologian Liitto FiHTAn toiminnanjohtaja Terhi Kajaste muistuttaa, että pienikin kasvu on suuri asia juuri nyt, kun Suomen teollisuuden kokonaisvienti on supistunut huolestuttavasti.

”Viime vuoden suuri uutinen on, että terveysteknologia vastaa nyt 47 prosentista Suomen huipputeknologian viennistä. Tällä osuudella siitä on tullut Suomen suurin ja merkittävin huipputeknologian vientiala, kun aiemmin kärkipaikkaa pitänyt telekommunikaatio supistuu. Onneksi
onni on myös onnettomuudessa, sillä osaajia telekommunikaatioalalta tarvitaan enenevässä määrin myös terveys- ja hyvinvointiteollisuuden mobiilien ratkaisujen kehittämisessä”, Kajaste sanoo.

Terveysteknologian toimialan sisällä voimakkaimmin kasvoi in vitro -diagnostiikka, seitsemän prosenttia. Röntgen- ja kuvantamislaitteiden vienti kasvoi kaksi prosenttia. Muiden tuotesektoreiden viennin arvo laski hienoisesti.

Terveysteknologian tuotannosta yli 90 prosenttia menee vientiin. Suurin vientialue on Eurooppa, jonne menee 39 prosenttia viennistä. Pohjois-Amerikkaan menee 33 prosenttia ja Aasiaan 12 prosenttia. Ylivoimaisesti suurin yksittäinen vientimaa on Yhdysvallat, jonka osuus kokonaisviennistä on 29 prosenttia.

Lähde: Teknologiateollisuus ry

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter