Energiarintamalla tärkeintä ei ole öljyn hinnan vajoaminen vaan akkuteknologiassa tapahtunut kehitys. Uuden tutkimuksen mukaan sähköautojen akut ovat halventuneet odotettua nopeammin.

Vuosien 2007 ja 2011 välillä sähköautojen keskimääräinen akkukustannus putosi 14 prosenttia vuodessa. Johtavilla sähköautojen valmistajilla, Teslalla ja Nissanilla, kustannukset putosivat 8 prosenttia vuodessa. Tämä hämmästyttävä kustannusten halpeneminen liikkuu tasolla, jonka International Energy Agency ennusti saavutettavan vasta vuonna 2020. Olemme kuusi vuotta ennustusta edellä.

Mutta myös bensiinin hinta on pudonnut viime vuonna ja on nyt $2,50 tasolla jopa kalliilla markkinoilla.
Tutkijat uskovat että Teslan uudet tehtaat kykenevät saavuttamaan 30%:n kustannussäästön. Tämä, yhdistettynä bensiinin hinnan nousuun $3 tasolle, riittää tekemään sähköautoista taloudellisen vaihtoehdon bensiinikäyttöisille autoille useimmalla alueilla.
Vastaava kehitys on tapahtumassa myös aurinkopaneelien suhteen. Aurinkopaneelien kustannukset ovat laskeneet radikaalisti. Lasku jatkuu aivan kuten akkuteknologiassa.
Mutta löytyy myös lisää hyviä uutisia. Uusiutuvaan energiaan kohdistuvat investoinnit ovat voimistumassa.
YK:n Ympäristöohjelma julkaisi äskettäin raportin näyttäen maailmanlaajuiset investoinnit uusiutuvaan energiaan, jotka notkahtivat vuosien 2011 ja 2013 välillä, ovat nousseet takaisin vuonna 2014 ennätyslukuihin $270 miljardiin. Raportin mukaan uusiutuvan energian kustannukset, erityisesti aurinkokennojen, putoavat erittäin nopeasti.
Asiat etenevät myös Suomessa. Cleantech Finlandin mukaan suomalaisen cleantechin eli ympäristöteknologian liikevaihto vuonna 2013 oli jo noin 26 mrd €. Samana vuonna Suomen metsäteollisuuden tuotannon arvo oli noin 21 mrd €.

Lähteet: Bloomberg ja Cleantech Finland

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter