Yhdysvalloissa ajankäytöllä on yhtä suuri arvo kuin suhteiden luomisella monissa muissa kulttuureissa. Aika koetaan konkreettisena varallisuutena, mitä voidaan säästää, hukata, pelastaa, kuluttaa, sijoittaa ja tuhlata. ”Time is money” tarkoittaa kirjaimellisesti että hukattu aika on hukattua rahaa.

Epätäsmällisyyttä pidetään törkeänä ja tapaamisiin ei koskaan saa mennä myöhässä. Myös keskeytykset ja häiriöt koetaan loukkaavina. Tapaamisen aikana ei saisi häiritä tapaamisen harmoniaa. Aikatauluista ja määräajoista pidetään tiukasti kiinni.

Neuvotteluissa suurin painoarvo on tehokkaassa asian esittämisessä, jotta aikaa ei mene hukkaan. Tämä voi välillä vaikuttaa kiirehtimiseltä muiden kulttuurien edustajien silmissä, vaikka tosiasiassa seurataan vain Yhdysvaltain liiketoimintakulttuurin perusarvoja. Amerikkalaisen bisneskumppanin hermot saa riekaleiksi paitsi myöhästymällä ilmoittamatta asiasta myös roikkuen ja lörpötellen tapaamisissa kuin leirinuotiolla.

Kun suomalainen on päässyt jenkin kanssa neuvottelupöytään, kynnyskysymys ei niinkään ole small talkin osaaminen, vaan asioiden tehokas eteenpäin vienti.

Lähde: TC World

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter