USA:n cleantech-markkinoiden mullistus pitää sisällään monenlaisia tarinoita.
Syyskuussa 2013 Hawaiian Electric Co. (HECO) Ilmoitti tuhansille asiakkailleen isosta ongelmasta. Uudet aurinkopaneelit eivät kyenneet liittymään yhtiön jakeluverkkoon. HECO:n ilmoituksen mukaan aurinkovoimaa tuotettiin yksinkertaisesti liikaa ja ylijäämä tukki järjestelmän.
Aurinkovoiman käyttökeskeytys kesti kaiken kaikkiaan 13 kuukautta tehden Havaijista pienten yksityisten aurinkoenergia-alan yritysten taistelukentän. Tämä tuli yllätyksenä Robert Gouldille, joka juuri ennen keskeytystä päivitti talonsa energiatoiminnot uuteen aurinkoenergiaan perustuvaksi 53 000 dollarilla.

Gould ja muut HECO:n asiakkaat protestoivat keskeytystä kovaan ääneen osavaltion päättäjille. Apua tuli vihdoin ja viimein kun kalifornialaisen aurinkojätin, SolarCity:n, toimitusjohtaja Lyndon Rive saapui hätiin. SolarCity on USA:n markkinajohtaja aurinkopaneelien asennuksessa Yhdysvalloissa ja heillä on Havaijilla 10 000 asiakasta. Rive analysoi tilanteen ja kertoi, että HECO:n olisi ehdottomasti pitänyt mitata, paljonko heidän verkkonsa kestää aurinkoa, ennen projektin aloitusta. Kävi ilmi, että HECO perusti arvionsa tietokonesimulaatioiden tulosten varaan. ”Teknologian ollessa näin uutta, kukaan ei vielä ollut tehnyt tätä ennen meitä” sanoo Colton Ching HECO:n varatoimitusjohtaja.

SolarCity ja HECO alkoivat tehdä kokeita ja tutkivat tilanteen perusteellisesti. Tutkimuksissa huomattiin, että korkeajännityspiirit kykenevät absorboimaan kaksinkertaisen määrän aurinkoenergiaa aiempaan oletukseen verrattuna. HECO pyysi tämän jälkeen asentajiaan uudelleenohjelmoimaan kaikki paneelit. Tämän jälkeen verkko käynnistettiin. Myös Robert Gould käänsi virran päälle ja tuottaa nykyisin itse oman sähkönsä.

Tarina ei ole ainutlaatuinen, vaan uusiutuvan energian uusien ratkaisujen kehitys on yllättänyt positiivisesti monessa muussakin tapauksessa. Voikin nähdä, että myös Suomen uuden hallituksen linjaukset cleantechiin panostamisen puolesta ovat varsin perusteltuja.

Lähde: Bloomberg Markets

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter