Taistelu maailman halvimmasta akusta on alkanut. Kuljetussektorin sähköistyminen, aurinkopaneelien vallankumous sekä Teslan jättitehdas ovat muuttaneet litiumin nousevaan myyntiaaltoon sekä energia-alan sijoittajien huomion keihäänkärjeksi.

Litiumista ei ole ennen innostuttu sen arkisista käyttötarkoituksista johtuen aina ikkunalaseista eri elektroniikka-laitteisiin.

Nyt litiumin kysyntä on kuitenkin asettunut vakaalle kasvu-uralle ja siitä hyödyntävät käyttösovellukset vain lisääntyneet. Älypuhelimet, tabletit, kannettavat tietokoneet ja muut kuluttajatuotteet vaativat lisää litiumia. Suurin veturi tulee kuitenkin olemaan sähkökäyttöiset kulkuneuvot sekä kodeillekin sähköä antavat aurinkopaneelien akut. Tästä syystä litiumin tarjonta on suuren maalitaulun keskipisteessä ja tilaukset kannattaa tehdä ajoissa.

Tämän kaltaista tilannetta ei ole nähty sitten liuske-öljyn ja kaasun jälkeen. Litiumia jo pitkään käytetty moniin arkisiin tarkoituksiin, kuten lasiin ja keramiikkaan, ja se sopii myös kuin rasvattu teollisten prosessien viereen, ja silti se on pysynyt useimpien sijoittajien tutkan alla.

Litiumin tarjonta on yleensä pysynyt tasaisesti nousevan kysynnän tasolla vaikka mineraalin kasvua onkin ennustettu, esim. akkujen tarpeen räjähdysmäisellä lisääntymisellä. Teslan jättitehdas antaa kipinän ilmiömäisen kasvuun mikä vastaa täysin liuskekaasun aiheuttamaa boomia.

Akkujen jättitehtaat muuttavat litiumin kysyntäkuvan mutta myös litiumin tarjoajien pitää muuttua. Alalle tulee uusia toimijoita selkeämmillä visioilla ja paremmalla teknologialla, mikä luo kiinnostavia mahdollisuuksia sijoittajille.

Teslan ykkösmiehen, Elon Muskin, mukaan hyllyiltä löytyvien akkujen kysyntä on noussut raketin lailla. Musk sanoi joutuneensa jo tilaamaan rakennettavalle tehtaalle laajennusosan ennen tehtaan valmistumista.

Musk silmäilee muun muassa ”täyttä energia-alan infrastruktuurin muutosta siten että koko maailma lopettaisi hiilen käytön ” sekä massiivista litium-akku tuotantoa. Tesla suunnittelee tuottavansa enemmän litium-ioni akkuja jättitehtaassaan kuin koko muun maailman markkinat yhteensä.

Litium on räjähtävään kasvuun singahtanen akkumarkkinan selkäranka keveydellään ja monimuotoisuudellaan. Litium on nyt jo avainasemassa meidän jokapäiväisessä elämässämme, mutta akkujen tullessa tulemista uudeksi mahti-ilmiöksi, olemme vasta litiumkysynnän alkuvaiheessa.

Lähde: oilprice.com

 

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter