Kalifornian ilmastolakien valvoja Mary Nichols, joka tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi menestyksekkäänä saastesumun puhdistajana, vaatii nyt kaikkien autojen sähköistämistä.

Fiat konsernin Sergio Marchionnella oli hauskaa sanottavaa valmistamastaan 500e sähköautosta: ”Toivon, että kukaan ei osta tätä autoa.” Autoa markkinoidaan Kaliforniassa muotiautona, mutta Fiat tekee tappiota 14000$ jokaisesta myymästään 500e autosta. Niitä valmistetaan ainoastaan siksi, että säädökset pakottavat siihen. Marchionne, joka otti haltuunsa pelastettavan Chryslerin muodostaen siitä 2009 Fiat Chrysler Automobile -yhtiön, varoittikin, että jos hän saisi myydä pelkästään sähköautoja, hän joutuisi hyvin pian pyytämään hallitukselta uutta pelastuspakettia.

Kuka pakottaa Marchionnea ja muita suuria autovalmistajia myymään tappiota aiheuttavia sähköautoja? Enemmän kuin kukaan muu, Mary Nichols. Hän on johtanut Kalifornian ilmastolautakuntaa vuodesta 2007 ja taistellut osavaltioon kiintiön nollapäästöisille autoille. Hän ajaa myös voimakkaasti presidentti Obaman hanketta puolittaa autojen polttoaineen kulutus vuoteen 2025 mennessä.

Nichols aikoo todella pakottaa kaikki autovalmistajat myymään pelkästään sähköautoja. Kesäkuussa Los Angelesissa tehdyssä haastattelussa käy selväksi, että 70-vuotias Nichols vaatii lakeja, jotka vielä tämän vuosisadan puoleen väliin mennessä poistavat kaikki polttomoottorit Kalifornian tunnetuilta valtateiltä.

– Jos aiomme saada kuljetusjärjestelmämme irti öljyriippuvuudesta, meidän täytyy saada ihmiset tottumaan nolla-päästöjen maailmaan, eikä vain vähän parannettuun versioon nykymaailmasta, saarnaa Nichols.

Lähde: Bloomberg

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter