Amerikkalaisten varallisuus nousi ennätyslukemiin keväällä pääasiassa elpyvien asuntomarkkinoiden ansiosta. Kaikki sitä eivät kuitenkaan huomaa, sillä perusamerikkalaisten palkat ovat taantuneet viimeiset kolme vuotta. Tämä on jälleen yksi esimerkki talouden hieman vinoutuneesta palautumisesta entiselleen.

Vahvistuneet asuntomarkkinat ovat auttaneet Yhdysvaltain kokonaisvarallisuutta tavallista enemmän vuoden toisen kvartaalin aikana, kertoo perjantaina ilmestynyt Yhdysvaltain keskuspankin raportti. Omistusasuntojen ja omistuskiinteistöjen arvo nousi huimaan 21,5 triljoonan kokonaisarvoon. Nousua ensimmäisestä neljänneksestä on tullut yli 400 miljardia ja lähes 4,5 triljoonaa verrattuna markkinoiden pohjavuoteen 2011. Vielä ei kuitenkaan olla täydessä vauhdissa, vaan amerikkalaisten asuntovarallisuus on edelleen viisi triljoonaa alempi kuin ennätysvuonna 2006. Nämä tunnusluvut eivät ota huomioon asuntovelkoja. Suurin osa Yhdysvaltain keskiluokasta istuu kirjaimellisesti talonsa päällä.

Suurin osa kansakunnan ylemmästä tuloluokasta on sijoittanut varallisuutensa osakemarkkinoille ja hyötyneet sen mukaisesti. Yhdysvaltain vaurauden palautuminen ei kuitenkaan heijasta perusamerikkalaisen perheen vaurautta. Vuoden 2014 keskitulo perheelle oli 53 000 dollaria, mikä on vielä kaukana vuoden 1999 ennätyslukemista, kertoi Census Bureau keskiviikkona.

Lähde: CNN Money

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter