Bitcoin luokitellaan nyt Yhdysvalloissa kauppatavaraksi aivan kuten kulta ja öljykin, kertoo Commodity Futures Trading Commission (CFTC) kiristäessään otettaan kryptovaluutta- johdannaisilla kauppaa käyvistä rekisteröimättömistä yrityksistä.

CFTC:n torstaisen lausunnon mukaan bitcoin-optioilla kauppaa käyvää yritystä Coinflipiä, ja heidän toimitusjohtajaansa, Francisco Riordania pyydettiin lopettamaan kaupankäynti, koska he eivät ole rekisteröityneet ja mukautuneet CFTC:n säädöksiin. Samanaikaisesti jätettiin San Franciscossa sijaitsevalle yritykselle syytehakemus, joka sovittiin pian hakemuksen jättämisen jälkeen.

CFTC:n päätöksellä saattaa olla hämmentäviä seurauksia myös muille rekisteröimättömille bitcoin- johdannaisilla kauppaa käyville yrityksille Yhdysvalloissa, mutta se on myös merkki siitä, että kryptovaluutat ovat nykyään CFTC:n suurennuslasin alla. ”CTFC pitää bitcoinia ja muita virtuaalisia valuuttoja kauppatavarana ja näin ollen ne toimivat kauppatavaralain alla,” kertoo regulaattori torstaina annetussa lausunnossa. ”Bitcoin-innostus laajenee, mutta innovaatio sinänsä ei oikeuta muita tällä alueella toimivia olemaan seuraamatta samoja sääntöjä kuin muut kauppatavaran johdannaismarkkinoilla toimivat,” lisää CFTC:n täytäntöönpanojohtaja Aitan Goelman.

Bitcoinin vaihto- ja lompakkopalvelujen lisäksi myös pieni, mutta kasvava, johdannaismarkkinoilla toimivien yritysten sektori myy tuotteita digitaalisella valuutalla. Viime vuosina kasvu on vauhdittunut. Goldman Sachsin, Morgan Stanleyn, BNP:n, Paribaksen sekä Societe Generalen entisten pankkiirit ovat tänä vuonna perustaneet Isoon Britanniaan Crypto Facilities -nimisen yrityksen.

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva digitaalinen valuutta. Toisin kuin viralliset valuutat, Bitcoinit eivät ole keskuspankin tai muunkaan keskitetyn tahon liikkeelle laskemia, vaan niiden olemassaolo perustuu Bitcoin-ohjelmaa ajavien tietokoneiden muodostamaan vertaisverkkoon internetissä. Sen vuoksi se ei ole raha vaan vaihdannan väline. Sen käyttö perustuu maksajan ja maksunsaajan väliseen sopimukseen. Bitcoinin arvo virallisiin valuuttoihin nähden määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Lähde: CNBC

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter