Useat kasvuyritykset Yhdysvalloissa kehittävät parhaillaan kyytipalvelu Uberin kaltaisia palveluita kuljetusalalle, Wall Street Journal kertoo.

Eri yritysten perusideana on yhdistää kuljetusta tarvitseva yritys ja esimerkiksi kuorma-auto käyttämällä kuljettajan älypuhelinta. Ajatuksena on korvata kuljetusten välittäjä sovelluksella hieman samaan tapaan kuin kyytipalvelu Uber yhdistää suoraan kyydin tarvitsijan ja auton kuljettajan.

Yhdysvalloissa kuljetusala on pirstoutunut. Sekä kuljetusyrittäjät että tavarantoimittajat luottavat kolmannen osapuolen välittäjäpalveluihin saadakseen tavaran liikkumaan.
Kuljetusalan liikevaihto on Yhdysvalloissa noin 700 miljardia dollaria. Yksi muutosta ajavista kasvuyrityksistä, Trucker Path, aikoo pyrkiä miljardin kokoluokkaan ensi vuonna.

Tuorein tulokas on Convoy, joka kertoi äskettäin saaneensa 2,5 miljoonan kasvurahoitusta. Siihen ovat sijoittaneet muun muassa Amazonin perustaja Jeff Bezos ja eBayn perustaja Pierre Omidyar. Muita kasvuyrityksiä ovat ainakin KeyChain Logistics, Cargomatic ja Transfix.
Murroksen tiellä on yhä useita esteitä. Moni yritys hakee kuljetuspalveluilta ennen kaikkea luotettavuutta, joten uusi teknologia pelottaa. Pelkoa on ilmassa myös rekkakuskeilla, joista moni karttaa Yhdysvalloissa uutta teknologiaa.

Lähde: Talousanomat ja Wall Street Journal

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter