Ja vallankumous on vasta alkamassa. Energiabisneksessä on yksi kuningas. Öljy. Mikään energia-alalla ei kykene kilpailemaan öljyn kanssa kun puhutaan hintavaihteluista, geopoliittisesta draamasta tai pelkästä hyödyllisyydestä. Tämänhetkinen raakaöljyn hinta on alle 50$ tynnyriltä, mutta mikään ei kestä ikuisesti. Todennäköisesti kuitenkin vuoden loppuun.

Entäs sitten 2016? Mitkä ovat tärkeimmät energia-alan muutostekijät? No tietysti kaikki muu; kaasu, hiili, aurinko, tuulivoima, akut, jopa autot.

Kaikki energia-alalla taistelevat itsensä puolesta syöden toistensa markkinoita. Taistelun suurin häviäjä on hiili. Tähän ovat pitkälti vaikuttaneet suuret pankit vetäytymisellään uusien hiilivoimalaitosten rahoituksesta. Viimeksi näin teki Citigroup. Myös uudet lait, esimerkkinä Presidentti Obaman Clean Power Plan, sitouttavat vähemmän saastuttaviin polttoaineisiin. Kansainväliset ilmastoliikkeet yrittävät nollata hiilidioksidipäästöjä tulevina vuosikymmeninä. Hiiliteollisuuden odotetaan näkevän suurin kulutuspudotus ikinä.
Hiiliteollisuuden kärsimys on selvää, mutta sen lomasta on vaikea nähdä, mistä tulee voittaja. On helpompi todeta, mikä ei tule voittamaan. Ydinvoima. Oikeastaan ydinvoima junnaa paikallaan hyötyen matala-hiili -statuksestaan, mutta kärsien suurista kuluistaan sekä useimpien ihmisten vastahakoisuudesta saada uusi ydinvoimala lähipiiriinsä.
Luonnonkaasu on hiilentappaja halvemman hintansa takia. Yhdysvaltain omavaraisuus kaasuvoimassa pitää maailman markkinat täytettynä aina 2020 asti. Matalat hinnat ovat erinomainen ase tuhota kilpailijat, vaikka sijoittajat siinä vähän siipeensä ottaisivatkin.
Uusiutuvat energialähteet eivät enää ole ”vaihtoehtoista energiaa”. Aurinkovoima kilpailee fossiilisähköä vastaan vuosi vuodelta enemmän ja enemmän, yhä useammissa paikoissa. Seuraa Kiinaa, Intiaa ja Chileä vuonna 2016. Auringon globaali kysyntä saavuttaa uuden katon tänä vuonna, ja aurinko sattuu olemaan se energiavaihtoehto, mitä kaikki osapuolet Yhdysvalloissa rakastavat. Se lämmittää niin liberaaleja kuin vapaa-kauppa konservatiivejakin. Tuulivoima on halvempaa kuin hiilivoima sekä Saksassa että Iso-Britanniassa. Tämä voi johtaa kaikkien hiilivoimaloiden sulkemiseen vuoteen 2023 mennessä.
Tämä tuokin meidät takaisin öljyyn. Sen hinnat saattavat pysyä alhaisina, kiitos Yhdysvaltain sinnikkään tuotannon, Iranin uusioviennin ja Saudi-Arabian strategian myydä öljyä millä hinnalla tahansa pitääkseen markkinaosuutensa. Yksi hauska yksityiskohta öljystä on, että se ei itse asiassa niinkään kilpaile minkään muun varsinaisen energialähteen kanssa, vaan dominoi autojen, laivojen sekä lentokoneiden energiana. Muut energiavaihtoehdot tuottavat sähköä.
Todellinen arpa öljytaistelun kannalta heitetäänkin pian. Kuinka nopeasti autot käyttävät bensan sijaan sähköä? Jos sähköautot yhdistävät sähköntuotannon ja kuljettamisen, niin…

Lähde: Bloomberg
http://bloom.bg/1Y4ilJr

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter