Taannoisia CES- messuja oli vaikea kävellä läpi kuulematta tai vahingossa törmäämättä tuotteisiin, mitkä ovat jollain tavalla liitännäisiä teolliseen internetiin, tai ainakin siihen liittyvän teknologiasektorin kömpelöön tapaan selittää, miten kaikki laitteet ovat yhteydessä toisiinsa.

Teemaan liittyy verkkoon kytketyt kodinkoneet, autot, puettava teknologia, älyfitness, turvakamerajärjestelmät, älytelevisiot, älyvaatteet ja älykaupungit – unohtamatta kaiken edellä mainitun päälle liitettyjä palveluita. Jääkaappisi on älykäs, sänkysi on älykäs, jopa naisen rintaliivit ovat älykkäitä. Onko jotain unohtunut?

Teollinen internet edustaa aitoa trendiä, mutta hype sen ympärillä ajaa ylikierroksilla.
Silti, jos et vielä elä kytkeytyneiden laitteiden maailmassa, on mahdollista että pienen ajan sisällä tilanteesi muuttuu. Sensoreita upotetaan joka paikkaan. Pilvestä on tulossa järkyttävien datamäärien koti. Kaiken tämän oletetaan olevan matka hyvää kohti, vaikka ei voida unohtaa mahdollisia tietoturvaongelmia. Ei todellakaan helppoa.
CES messuilta esitetyt viisi avainta auttavat ymmärtämään teollista internetiä sekä sen vaikutusta sinuun, yhteiskuntaan ja liiketoimintaan.

Markkinat ovat todella suuret.
Ennusteiden mukaan (Gartner) vuonna 2016 tulee olemaan käytössä jopa 6,5 miljardia verkkoon kytkettyä asiaa, mikä tarkoittaa 30 prosentin nousua vuodesta 2015. Vuoteen 2020 mennessä liikutaan yli 20 miljardin tasolla. Tänä vuonna 5,5 miljoonaa asiaa kytkeytyy päivittäin.
McKinsey arvioi teollisen internetin tuottaman potentiaalisen taloudellisen vaikutuksen huimaan 11.1 triljoonaan USA:n dollariin vuoteen 2025 mennessä. “Näistä laitteista on tulossa suuri, suuri taloudellinen ilmiö.” Kertoo Intelin teollisen internetin strategi, Bridget Karlin.

Turvallisuus ja hinnat vetävät kuluttajia.
“Näemme ihmisten aloittavan teollisen internetin hankinnan aika ennalta arvattavasti. Kodin seuranta ja monitorointijärjestelmät, turvallisuus yleensäkin tulevat takaamaan kotirauhan.” Kertoo Alex Hawkinson, SmartThingsin toimitusjohtaja. Samsung osti SmartThingsin vuonna 2014 kahdellasadallamiljoonalla dollarilla,

Hawkinsonin mukaan on olemassa useita esimerkkejä, missä teollisen internetin laitteet voivat auttaa ihmisiä alentamaan energiakustannuksiaan. Sillä on myös suuri vaikutus terveydenhoitoon, etenkin kaukaa tapahtuvassa vanhustenhoidossa.
Viihde tulee myös olemaan keskeisessä asemassa. Samsung ilmoitti kaikkien 2016 TV-malliensa olevan kytkettynä SmartThings-alustaan mahdollistaen sen, että käyttäjät voivat kontrolloida tiettyjä TV-toimintoja SmartThings mobiilisovelluksen kautta samaan aikaan kuin Samsungin viimeisin premium luokan SUHD TV toimii SmartThingsin teollisen internetin hubina.
SmarthThingsillä voi myös käyttää Samsungin uutta Family Hub -jääkaappia sekä digitaalisia pesukoneita, uuneja, ilmastointilaitteita sekä robottipölynimureita, joita kaikkia voi ohjata älypuhelinsovelluksen kautta.

Enää ei tarvitse tyytyä yhteen brändiin.
Jo olemassa olevien teollisuuden alan standardien ulkopuolella on edelleen paljon tekijöitä. Kuitenkin, eräs CES puuttuva suuri nimi, Apple, kehittelee myös omaa kodin HomeKit -automaatiojärjestelmäänsä.
Samsung SDS:n toimitusjohtaja Won-Pyo Hong mukaan avoimuus, interoperoitavuus sekä moni-toimialainen yhteistyö toimivat. “Teemme tekniset speksit täysin avoimeksi kaikille teollisuudenalan partnereille.”

Kuluttajien uusi ohjenuora.
Vähittäiskauppajätti Target avasi “Avoimen Talon”, vähittäiskauppatilan San Franciscossa viime vuonna kouluttaakseen ja dismystifioidakseen kuluttajien teollista internettiä. Kokonaisuuteen kuului esimerkki kodista, missä kaikki laitteet ovat asennettu oikeaan kontekstiinsta. Fokus ei ole pelkästään kuluttajatuotteissa, vaan myös muita palveluja sekä alustoja on käytetty. Kertoo Casey Carl, Targetin strategia- ja innovaatiojohtaja.

Panasonic työskentelee Xcel Energyn kanssa pilottiohjelmassa, minkä tarkoituksena on sijoittaa ohjelmistoja yli 2000 kotiin Yhdysvalloissa, jotta se kykenee aistimaan miten ihmiset kuluttavat energiansa. “Tänään saadessasi sähkölaskun saatat miettiä mistä ihmeestä lukema oikein tulee?!?”kertoo Julie Bauer, Panasonicin kuluttajatuotteiden toimitusjohtaja. Panasonic luo erilaisia energiamalleja kotiin, jotka ottavat muun muassa huomioon, kuinka usein asukkaat ovat matkoilla. Yksi asia mikä on varma, on se että kuluttajien ei tulisi maksaa ylimääräistä sen takia että teknologia on rakennettu laitteen sisään.

Turvallisuus pitää vahvistaa.
Lisää ja lisää laitteita kytkeytyy Internetiin joka päivän, joka hetki. Tämä tarkoittaa sitä että myös uusia haavoittuvaisia alueita avautuu, sanoo Karlin Inteliltä. “Me uskomme että teollisen internetin menestys tulee olevaan suuri ja markkinoiden sopeutuvuus on kiihtymässä. Tästä syystä integroimmekin turvallisuuden tason piilaakson tasolle.”

USA Today

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter