Uber on tehnyt historiaa taksin odottamisesta sateisessa kadunkulmassa. Nykyisin ei tarvitse muuta kuin avata puhelin ja painaa nappulaa – ja kohta kuljettaja on paikalla. Globaali kyytisovellus menestyy yksinkertaisella bisnesmallilla – ja on saavuttanut sillä 68 maan valloituksen jälkeen mittavan 62,5 miljardin dollarin pörssiarvon.

Yrityksen yksinkertainen mobiilialusta, vaivaton käytettävyys ja tarpeeseen vastaava palvelu ovat muuttaneet täysin perinteisen taksialan. On syntynyt eräänlainen pro-kuluttajapalvelu, josta miljoonat käyttäjät ovat päässeet nauttimaan. Myös muut vähän samankaltaisista tarpeista syntyneet startupit, kuten Uberin omat UberEats sekä UberRush, ovat mukana tekemässä toimintatapojen murrosta alallaan. Monet startupit ovat pääsemässä jyvälle lähetys-, matkustus- ja muista palvelualojen uudistuksista seuraamalla Uberin ensiaskeleita. Tässä muutamia periaatteita Uberin bisnesmallista, jotka startup-yrittäjän saattaa kannattaa implementoida omiin bisneksiinsä:

1) Käytä sanansaattajia. Vaikka elämmekin maailmassa missä useimmat ihmiset hautaavat naamansa älypuhelimiin vanhanaikaisen kasvokkain juttelun sijasta, suusta-suuhun markkinointi on edelleen tehokas keino tavoittaa potentiaalisia asiakkaita. Uberin alkutaival perustui suurelta osin tähän. Toisin sanoen ihmiset, jotka referoivat Uberia kavereillaan saivat tästä korvauksen ja uusi käyttäjä sai kompensaation uuden palvelun kokeilusta. Miksei sinunkin kannattaisi tarjota käyttäjille referointipalkkiota, kun he kertovat tuotteestasi kavereilleen, jotka sitten käyttävät palveluasi?

2) Ripaus henkilökohtaisuutta. Ennen kun menet Uberiisi, tiedät kuljettajan nimen, miltä hän näyttää ja näet selvästi hänen aiemmilta kyydittäviltä saamansa arvosanat. Tämä helpottaa tilannetta kuljettajan puolelta ja auttaa luomaan henkilökohtaisemman ajokokemuksen.

3) Nopea toimitus tarpeeseen. Ihminen keskittyy keskimäärin noin kahdeksan sekuntia samaan asiaan. Aika on jopa lyhyempi kuin surullisen kuuluisalla kultakalalla. Haluamme mitä haluamme – ja haluamme sen heti. Uber ratkaisee ongelman hakemalla ja löytämällä sinulle auton. Valitettavasti et saa kyytiä alle kahdeksassa sekunnissa, mutta useimmiten kuudessa minuutissa tai vähän alle. Tämä on yksi vahvimmista syistä miksi käyttäjät palaavat Uberille.

4) Mainetalous. Uberin ja monen muunkaan startupin malli ei rajoitu ainoastaan yhteen kohderyhmään. On todella haastavaa järjestää palvelu niin, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Riippumatta siitä tarjoatko palvelujasi liikkeestä vai suoraan kuluttajille, maineesi tulee olemaan menestyksesi avainkriteeri. Palvelubisneksessä paras tapa varmistaa hyvä maine on sellainen palautekysely, jota oikeasti käytetään.

5) Kokeellinen innovointi. Uber testaa jatkuvasti uusia markkinoita aina koiranpentujen kasvattamispalvelusta ruokalähetyksiin. Kokeet ja testaaminen ovat suuri osa heidän kokonaisliiketoimintasuunnitelmaansa. Yrittäjät käyttävät paljon aikaa yrittämällä ennakoida kuluttajan mieltymyksiä ja sitä, kuinka selvittää heidän ongelmansa. Todellisuudessa se, mikä oikeasti toimii, on usein yllätys. Innovaatiot, menestys ja yrityksen eksponentiaalinen kasvu toteutuvat kaikki kokeilemisen kautta.

Lähde: CNBC

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter