Halpa öljy on saanut otsikoita, mutta kokonaisuudessa fossiilisilla polttoaineilla on mennyt viime aikoina heikosti. Tuuli- ja aurinkoenergiasektorit ovat kasvaneet jo pysäyttämättömiksi. 2015 oli puhtaan ja uusiutuvan energian kannalta ennätysmäinen. Uusiutuvat saivat viime vuonna globaalisti tuplasti enemmän rahoitusta kuin fossiilienergiapuoli.
Öljyn halpa hinta on aiheuttanut merkittävää vahinkoa kaasu- ja hiilituotannolle, mutta uusiutuvan energian kasvua se ei ole pysäyttänyt.
Pääsyy uusiutuvan energian kovaan nousuun on sen halpenevat tuotantokustannukset. Viimeaikaiset aurinko- ja tuulihuutokaupat Mexicossa ja Marokossa päätyivät alueen energiavaroja tehokkaimmin hyödyntäville energiayrityksille lupauksella, että he tuottavat sähköä halvemmalla kuin kukaan missään muualla maailmassa, kertoo Michael Liebreich, Bloomberg New Energy Financen (BNEF) hallituksen neuvonantaja.

“Olemme halvan öljyn ympäristössä koko lähitulevaisuuden,” Liebreich kertoi avauspuheessaan BNEF-kokouksessa New Yorkissa. “Pysäyttikö se uusiutuviin energianlähteisiin kohdistuvien investointien määrän? Ei alkuunkaan.” Tässä energiamarkkinoiden muutoksesta kertova kaavio BNEF:ltä:

Uusiutuvat – Fossiilit: 2 – 1
blogpostgraph1
Investment in Power Capacity, 2008-2015 Source: BNEF, UNEP

Liittovaltion tytäryhtiöt ovat auttaneet tuulta ja aurinkoa saamaan jalkansa globaalien energiamarkkinoiden oven väliin, mutta vasta massatuotannon edut ovat todellinen hintaa pudottava moottori. Aurinkovoiman hinta on pudonnut yhteen sadasviideskymmenesosaan siitä, mitä se oli 1970-luvulla. Samanaikaisesti asennettujen aurinkopaneelien kokonaismäärän on räjähtänyt 115 000 –kertaiseksi.

Auringon hinnan pudotessa asennus kukoistaa
blogpostgraph2
Source: BNEF

Syy, mikä tekee aurinkovoimasta jatkuvasti dominoivamman on teknologiassa, ei polttoaineessa. Teknologisten ratkaisujen tehokkuus lisääntyy ja siksi hinnat putoavat jatkuvasti.

Vuoden 2000 jälkeen globaali aurinkoenergiantuotanto on tuplaantunut seitsemän kertaa. Tuulivoima, mikä oli vuosituhannen vaihteessa jo kehittyneemmässä vaiheessa, tuplaantui samassa ajassa neljästi. Ensimmäistä kertaa kaksi uusiutuvan energian muotoa kilpailee nyt ritirinnan keskenään hinnasta ja vuosi-investoinneista.

Teollisuudenala, joka tuplaantuu jatkuvasti
blogpostgraph3
Source: BNEF

Öljyn “saa turpaansa” hinnan pudotessa ja sen lisäksi viime aikoina myös laskevien investointien muodossa. Aluksi uusiutuvien energioiden laskevat hinnat heijastuivat erityisesti hiilen käyttöön, mutta nykyään hiilen käyttö ei enää voi laskea siinä tahdissa kuin uusiutuvien osuus kasvaa. Rikkaammat OECD-maat ovat pudottaneet hiilivoiman tarvettaan jo melkein vuosikymmenen ajan. Hiilivoima on lytätty myös Kiinassa. Vain muutamat kehittyvät maat, joissa energiantarve lisääntyy erittäin nopeasti, lisäävät edelleen hiilen käyttöä – ja nekin entistä hitaammalla vauhdilla.

Lähde: Bloomberg, 6 April 2016

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter