Kun Buffet osti Berkshire Hathaway Inc -yrityksen 60-luvun puolivälissä, yritys oli kärsivä tekstiilivalmistaja. Yritettyään elvyttää firmaa vuosikausia, Buffet sulki tehtaat ja siirsi huomion muille aloille.

Nykyään Berkshire on yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä johtuen juuri onnistuneista suunnan muutoksista. Se on nykyään kiinnostunut vakuutuksista, kunnallistekniikasta, kuljetuksesta, vähittäismyynnistä – ja uudelleen lisääntyvässä määrin myös valmistavasta teollisuudesta.

Miljardööri on lisännyt omistustaan eri yrityksissä T-paitojen valmistuksesta aina tiilien valmistukseen. Tammikuussa Buffet osti $ 32,7 miljardin Precision Castparts Corp -yhtiön, joka on avaruus- ja energiateollisuuden toimittaja. Kuukautta myöhemmin hän hankki kahdella miljardilla Duracell- yhtiön.

Tehdyn kaupat kuvastavat Berkshiren kehitystä. Aikaisempina vuosina Buffetin fokus oli hankkia osakkeita vakuutusyhtiöiden hallussa olevilla rahoilla. Viime vuosina hän on monipuolistunut hankkimalla kokonaisia liiketoimintoja.

Viimeisimmät hankinnat ovat olleet valmistajia, jotka on ostettu ennnemminkin hyvän tilaisuuden tultua kuin suuren strategian ohjaamana, sanoo David Rolfe. Rolfe hoitaa Wedgewood Partners Inc. hallussa olevia sijoituksia, joihin kuuluu myös $ 8,5mrd Berkshiren osakkeita.

Uudet sijoitukset muodostavat suurimman osan Berkshiren kasvusta. Buffet odottaa valmistus-, palvelu- ja vähittäismyynti-segmenttien voiton kasvavan merkittävästi vuonna 2016, nyt kun Duracell ja Precision Castparts on liitetty mukaan.

Lähde: Bloomberg 27.4.2016

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter