Kaikki paitsi yksi liittovaltion 20 suurimmasta kaupungista kasvoivat viime vuonna. Suurimpia kasvajia olivat metropolialueet Austin, Denver ja Houston, kertoi US Census Burreau tiistaisessa lausunnossaan.

New York City oli nopeasti kasvajien osalta pieni poikkeus, koska muut väkimäärässä harppaavat kaupungit olivat joko etelässä tai lännessä.

Tarkasti ottaen kasvu Yhdysvaltain suurimmissa kaupungeissa hieman hidastui viiden edellisen vuoden ennätyslukeemiin verrattuna. Kasvu oli 2014-2015 tarkasti ottaen 0.56%. Mikä sekin on lähes kaksi kertaa enemmän kuin kasvu vuosina 2000-2010, kertoo William Frey, Brookings Instituitionista Washingtonista.

“Väestömäärä on lievässä laskusuunnassa monien kaupunkien osalta, mutta suurkaupungit kasvavat nyt nopeammin kuin menneellä vuosikymmenellä, Frey jatkaa. “Tämä suuntaus näyttää jatkuvan”.

Denver nousi nousi nyt 682,545 asukkaallaan 19:ksi suurimmaksi. The Mile High City:ssä väestömäärä kasvoi viime vuonna 2,8%, mikä on enemmän kuin yhdessäkään muussa USA:n suurkaupungissa. Kaupungin työttömyysprosentti on vain 3.3% ja asuntomarkkinat edullisemmassa sektorissa ovat vaikeutuneet huomattavasti.

“On kuin kultakuumeen aika Coloradossa. ”kertoi Kelly Brough, Denverin Kauppakamarin pääjohtaja. “Ihmisiä kiinnostaa kaksi asiaa kun he tekevät päästöstä asumisestaan nykyaikana. He haluavat hyvän työpaikan ja hyvän elintason. Silloin kun minä olin nuori, olisi pitänyt uhrata elintaso hyvän työn vuoksi. Tänään, nykyinen vuosikerta sanoo : “Ei, haluamme molemmat.”

Seattle kasvoi viime vuonna 15000 asukkaalla, nousten sekin kaksi pykälää sijalle 18.

New York City kasvoi 55 000 ihmisellä vuoden 2015 heinäkuuhun mennessä. Kaiken kaikkiaan 8,5 miljoonan asukkaan kaupungin suurin kasvu toteutui Queensissä, Brooklynissä ja Bronxissa.

Houston, USA:n neljänneksi suurin kaupunki kasvoi 40 000 asukkkaalla. Los Angeles, Amerikan toiseksi suurin kaupunki kasvoi 34 000 ihmisellä.

Useat suurkaupungit ja lähiöt Texasissa olivat myös saavalla puolella. Sieltä löytyy viisi kaupunkia, jotka kasvoivat merkittävästi: Houston, San Antonio, Fort Worth, Dallas sekä Austin.
Suur-Austinin metropolissa on nyt yli 2 miljoonaa ihmistä. Se kasvoi 3.7% viime vuodesta, mikä on enemmän kuin yhdelläkään metropoli-alueella koko maassa.

Poikkeuksiakin löytyy. USA:n 82:sta suurimmasta kaupungista, jonka yhteenlaskettu väestö on kooltaan yli 59 miljoonaa ihmistä, 11 kaupungissa väkiluku pieneni, kertoo Census Bureau:n data. Väkimäärän väheneminen oli suurinta Detroitissa. Se menetti 3100 asukasta ja putosi kaupunkien kokotilastossa sijalle 21.

Windy City, eli Chicago kasvoi yli 25 000 asukkaalla 2010-2014, mutta viime vuonna se pieneni noin kahdella tuhannella asukkaalla.
Chicagon haava – luottoluokituksen jyrkkä pudotus – on vaikuttanut huomattavasti kasautuvien velkojen sekä 20 miljardin eläkealijäämän kautta myös lähiöihin. Cook County, missä Chicago sijaitsee menetti yli 10500 asukasta vuosina 2014-15.
Data, joka julkaistiin maaliskuussa, osoitti lähiöiden asukasluvun laskevan Laken sekä DuPagen alueilla, mutta lisääntyvän Chigagon syrjäisemmillä alueille.
”Vaikka nämä kehityskulut ovat selvästi kaikuja lamaa edeltävältä ajalta, jolloin Chicago menetti väkeä metropolin ympäröivien alueiden kasvaessa nopeasti. Tämä viittaa silti kehityskulkuun, jossa keskustojen kasvu ei enää nopeudu,” kertoo New Hampshiren yliopiston vanhempi tilastotieteen tutkija Kenneth Johnson.

Lähde: US Today, 19 toukokuuta 2016
http://usat.ly/1ToLVaR

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter