Suomalaisen terveysteknologian vienti on viisinkertaistunut 20 viime vuoden aikana. Terveysteknologia on noussut Suomen suurimmaksi huipputeknologian vientialaksi.

Eurooppa on pitkään ollut Suomen terveysteknologian viennin suurin kohdealue. Viime vuonna tilanne kuitenkin muuttui, kun vienti Yhdysvaltoihin kasvoi 16 prosenttia. Yhdysvallat on nyt samalla tasolla Euroopan kanssa.

Bindex on lääkintälaitevalmistaja, jolle myönnettiin FDA:n myyntilupa ja sen ovet ovat nyt avoinna 20 miljardin arvoisille USA:n markkinoille.

Uusia suomalaistuotteita Amerikan markkinoilla ovat myös Oltermanni-juusto sekä Virpi Mikkosen ja Tuula Talvion jäätelökirja.

Bindexille aukesivat Amerikan markkinat

Tutkimuslähtöisen kuopiolaisen lääkintälaitevalmistajan Bone Indexin, maailman ensimmäinen taskukokoinen osteoporoosin diagnosointilaite, Bindex, on saanut myyntiluvan Yhdysvaltoihin. Myyntiluvan myönsi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA.

Osteoporoosi aiheuttaa noin kaksi miljoonaa luun murtumaa Yhdysvalloissa vuosittain. Nämä aiheuttavat noin 19 miljardin dollarin kokonaiskustannukset. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kulut kasvavat jo lähivuosina 25 miljardiin dollariin. Yksi suurimmista ongelmista on heikko diagnostiikan saatavuus, koska luuston tilaa tutkitaan lähinnä vain isommissa sairaaloissa tilaa vievillä DXA-röntgenlaitteilla.

– FDA-prosessi oli erittäin haastava, mutta maailman huippuluokan henkilöstöllä ja erittäin vankalla tutkimusnäytöllä pystyimme viemään prosessin läpi alle vuodessa. Tästä voisi ottaa pörssiyhtiötkin mallia, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden perustaman Bone Indexin teknologiajohtaja Janne Karjalainen.

Tähän mennessä Bindex-menetelmää on tutkittu yli 2000:lla potilaalla Suomessa ja Yhdysvalloissa.

– Käymme koko ajan neuvotteluja globaaleiden yhdysvaltalaisten pörssiyhtiöiden kanssa yhteistyöstä. FDA-lupa on erittäin iso asia ja sen johdosta hienoja asioita tulee tapahtumaan tämän vuoden aikana, koska Yhdysvallat on maailman suurin tämän alan markkina, toimitusjohtaja Ossi Riekkinen sanoo tyytyväisenä.

Suomalainen ruokakirja ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain markkinoille

Yhdysvalloissa tehdään pian suomalaisin ohjein terveellistä jäätelöä, kun toimittaja, ruokakirjailija Virpi Mikkosen ja ruokabloggari Tuulia Talvion terveellisen jäätelön opas N’ice Cream julkaistaan Yhdysvalloissa. Suomessa teos ilmestyi viime viikolla.

Naiskaksikon jäätelöistä tekevät terveellisen raaka-aineet. Jäätelöt valmistetaan hedelmistä, marjoista, siemenistä ja pähkinöistä. Ne ovat täysin gluteenittomia, maidottomia eikä makeutukseen käytetä lainkaan valkoista sokeria.

– Terveelliset jäätelöt makeutetaan hunajalla, taateleilla ja etenkin banaani ovat hyvä jäätelönmakeuttajia. Mustuneita banaaneja ei kannata heittää pois, vaan pakastaa. Ne ovat loistavia jäätelöön, naiset vinkkaavat.  
Suurin osa ohjeiden jäätelöistä, sorbeteista ja pirtelöistä valmistuu ilman jäätelökonetta, pienellä vaivalla ja nopeasti. Naiset puhuvatkin pikajäätelöistä.

– Pakastetut ainekset vain sekoitetaan tehosekoittimella pehmeäksi. Näin jäätelö on valmista syötäväksi parissa minuutissa.

nicecream-1

Kirjallisuusagentti New Yorkista löysi jäätelökirjan netistä

Mikkonen ja Talvio julkaisivat jäätelökirjansa Suomessa englanninkielisenä e-kirjana nimellä Kind Icecream for You viime kesäkuussa. Netistä kirjan ja sen jäätelöreseptit löysi new yorkilainen kirjallisuusagentti, naiset kertovat.

Loppujen lopuksi jäätelökirjasta oli kiinnostunut moni yhdysvaltalaiskustantamo. Mikkonen ja Talvio valitsivat omien sanojensa mukaan parhaan päältä, eli suuren Penguinin alaisuudessa toimivan Avery-kustantamon.

– Heidän mielestään meillä on raikas skandinaavinen tyyli. Pohjoismaalaisuus koetaan Yhdysvalloissa selvästi jotenkin eksoottisena ja puhtaana.

Oltermanni-juustoa saa nyt Amerikassakin

Valio aloittaa tänä vuonna Oltermanni-juuston myynnin Yhdysvaltoihin. Tai tarkemmin sanottuna juuston esittelyn ja markkinoinnin, sillä yhtään tilausta ei vielä ole.

Valion vienti Yhdysvaltoihin tapahtuu Finlandia Cheese -yhtiön kautta.

Sen toimitusjohtaja Enma Aer ei kerro Oltermannin myyntitavoitteita, mutta pyrkii paikkaamaan kauppapakotteiden pysäyttämän Venäjän-viennin aiheuttamaa myyntikuoppaa.

”Teemme parhaamme. Venäjän osuus oli viidennes myynnistä, ja se katosi yhdessä yössä.”

Amerikkaan kaupattava Oltermanni valmistetaan Suomessa. Putin-Oltermanneja ei ole Yhdysvaltoihin viety. Voita voisi viedä, mutta sille tarvitaan ensin tilausta.

Vientiä vaikeuttavat Yhdysvaltain korkeat tullit, joihin toivotaan muutosta TTIP-vapaakauppasopimuksesta.

Valion liikevaihto Yhdysvalloissa on 85 miljoonaa euroa. Kaksi kolmasosaa siellä myydystä juustosta valmistetaan Yhdysvalloissa.

Valio on saanut juuri pään auki toisilla suomalaisjuustoilla: cheddarilla ja tilsitillä. Luonnollisiin ja käsittelemättömiin elintarvikkeisiin erikoistunut Wholefoods-ketju alkaa sujauttaa Valion cheddaria Perfect burger -hampurilaistensa väliin. Juusto valmistetaan Haapajärvellä.

Valio on vienyt maitovalmisteita Yhdysvaltoihin vuodesta 1958. Perinteisesti tärkein tuote on juusto, erityisesti emmental.

Lähteet: Yle 3.5.2016, MT 21.5.2016, IS 5.4.2016 ja Itä-Suomen Yliopisto.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter