Satakunnan Kansa haastatteli 6.6. Yhdysvaltain markkinoilla menestyksekkäästi edennyttä ja myöhemmin mm. Capteeni Oy:n perustanutta Timo Lahtista. Lahtinen kertoo USA:n markkinoille menostaan otsikolla ”Kuuleeko Houston, täällä Viikkari.”
”Koetin ensin aloitella Yhdysvaltain toimintoja Suomesta käsin, mutta tajusin pian, että on lähdettävä paikan päälle. Putosin siellä aikamoiseen pimeyteen.”
”Jälkeenpäin huomasin, että moni erehdys olisi jäänyt tekemättä, jos olisi alussa voinut tukeutua sekä Suomen että Yhdysvaltojen olot tuntevaan tahoon. Vaikka maa on iso, se on täynnä mahdollisuuksia.”

Lahtinen kertoo lehdessä, miten USA aluksi tuntui ”järkyttävän suurelta” ja miten Houstonin isoja valoja seurannut pimeys sitten vaaleni vähitellen kovalla työllä. Lahtisen kaikissa maanosissa ja yli 60:ssä maassa toimiva rakennusalan kunnossapitoon erikoistunut yritys on nyt jäämässä seuraavan sukupolven haltuun, mutta Lahtinen haluaa edelleen auttaa muitakin suomalaisyrittäjiä onnistumaan Amerikassa.

Lahtinen antaa Yhdysvaltoihin tähtäävälle pk-yrittäjälle muutaman vinkin:
Ensiksi hän kehottaa yrittäjää tunnustelemaan itseään. Haluaako tämä todella laajentaa myös Amerikkaan. Kova motivaatio ja halu ovat ensiarvoisia.
Seuraavaksi on tajuttava, että Amerikka on iso maa. Siis iso. Se on itse asiassa kuin 50 maata yhdessä, siis enemmän kuin koko Eurooppa yhteensä. Muista siis toimia oikeassa mittakaavassa.
Edellisestä johtuen, muista myös se, että oikeastaan et voikaan mennä Amerikkaan, vaan menet esimerkiksi Texasiin, Iowaan tai Kaliforniaan. Ja kun päätät, että se on Teksas, tutustu juuri sen tapoihin ja säädöksiin, markkinoihin ja mahdollisuuksiin.
Kun sitten pääset paperien allekirjoittamisvaiheeseen, hanki paikallinen juristi avuksi.

Näitä askelia Capteeni auttaa suomalaisyrittäjiä tekemään joka viikko. Joko sinun yrityksesi aika on koittanut. Kesä on hyvä aika aloittaa USA:ssa, sillä Amerikassa ei lomakuukausien juurikaan anneta haitata työntekoa. Jos motivaatiosi on kohdallaan, mennään nyt. Soita tai meilaa ja jutellaan, miten voimme tukea ensimmäisiä askeliasi!

simo.lahtinen@capteeni.com, p. 0400 400 200 tai +1 641.451.1906

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter