BH Bikesin pääkonttorissa Vitoriassa Espanjan baskialueella on optimistinen tunnelma. Vuonna 1909 perustettu yhtiö valmisti aluksi aseita, mutta siirtyi Ensimmäisen maailmansodan jälkeen polkupyöriin ja esitteli ensimmäisen sähköpyöränsä vuonna 2008. Nyt sähköpyörämalleja on jo yli 60 hintojen vaihdellessa 1 300 ja 5 200 dollarin välillä. “Kasvu on ollut valtavaa” sanoo sähköpyöräosaston johtaja Mikel Quintana, joka odottaa tältä vuodelta 20 000 pyörän myyntilukuja, mikä olisi 20% enemmän kuin viime vuonna.

electric-bikesAtlantin toisella puolella Don Pedego, Electric Bikesin toimitusjohtaja on myös innoissaan. Hän uskoo, että hänen Kaliforniassa sijaitseva yrityksensä tulee myymään tänä vuonna 10 000 iloisen värikästä pyörää, joiden hinnat alkavat 2 300 dollarista. “Olennaisen tärkeää on, että meidän jakelujärjestelmämme perustuu brändin omiin myymälöihin, kuten Applella”, DiCostanzo sanoo viitaten yhtiönsä yli kahdeksaankymmeneen jälleenmyyjään.

Sähköpyörien markkinat ovat jakautuneet kymmeniin BH:n ja Pedegon kaltaisiin yhtiöihin, jotka myyvät erilaisia pyörämalleja aina luksusjahtien omistajille suunnitelluista taitettavista malleista paksurenkaisisiin monstereihin todellisille asfalttisotureille, kuten hip-hop moguli Sean Combsille, joka esitteli omaansa Burning Man -festivaaleilla. Sähköpyörien markkinoiden arvon arvellaan nousevan tänä vuonna maailmanlaajuisesti 16 miljardiin dollariin ja saavuttavan 24 miljardia vuoteen 2025 mennessä. Sähköpyörät ovat alana vielä täysin avoinna,” sanoo Edward Benjamin, joka on Floridalaisen Ecycle Electric Consultantsin johtaja ja Light Electric Vehicle -yhdistyksen puheenjohtaja. “Pikkupojat ovat ryntäämässä bisnekseen, jota juuri kukaan ei ole vielä huomannut”, Benjamin sanoo.

Sähköpyörä on polkupyörä jossa on sähkömoottori. Ajaja voi polkea moottorin avulla tai ilman sitä. Moottorien tehokkuus on Yhdysvalloissa rajoitettu yleisimmin 20:en mailiin tunnissa.  Näin sunnuntaiajajat ja töihin pyörällä menevät voivat ajaa pitkiäkin matkoja ja pyöräillä ylämäkeen hengästymättä. Moottoripyörien kiellot ovat johtaneet Kiinassa sähköpyörien myyntiin valtavaan kasvuun. Siellä on Benjaminin mukaan käytössä jo yli 200 miljoonaa sähköpyörää. Kiina on myös maailman suurin sähköpyörien valmistaja sekä viejä. Sieltä tulevat Jiangsu Xinri E-Vehicle ja Yadea Techology Group, jotka pystyvät molemmat valmistamaan useita miljoonia pyöriä vuodessa. Aasiaan verrattuna Yhdysvaltain markkinat eivät ole juuri mitään, Navigant Researchin mukaan Yhdysvalloissa myydään nimittäin vain 152 000 pyörää vuosittain, vaikka tasaista kasvua onkin odotettavissa. “Veikkaisin että 95% yhdysvaltalaisista ei edelleenkään edes tiedä, mikä sähköpyörä on”, sanoo Navigantin analysoija Ryan Citron, joka ajaa joka päivä tällaisella oudolla laitteella töihinsä Coloradon Boulderiin. Toisin kuin monikaistaisilla pyöräteillä kehuskeleva Eurooppa, Yhdysvallat on hyvin autovaltainen yhteiskunta, minkä takia sähköpyörien läpimurto olisi Citronin mukaan “erittäin haastavaa”.

two-people-riding-bikesTämä ei ole pidätellyt Prodeco Techia, lähellä Fort Lauderdalea sijaitsevaa sähköpyörien valmistajaa, joka perustettiin 2013 ja joka pystyy valmistaa 300 pyörää päivässä. Yhtiö myi 4 000 sähköpyörää vuonna 2015 ja suunnittelee valmistavansa 8 000-12 000 uutta tänä vuonna uudella jakelusopimuksella Dick’s Sporting Goodsin kanssa, kertoo yhtiön perustaja.

Sähköpyörät “alkavat viimein olla valmiita Amerikan valloitukseen, koska pyöräilijät tuntevat itsensä turvallisemmiksi teillä, akku- ja moottoriteknologia kehittyy ja hinnat ovat laskussa”, sanoo Todd Grant, National Bicycle Dealers -yhdistyksen johtaja. Kuitenkin joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa sähköpyörät on kielletty turvallisuuden takia. Joidenkin osavaltioiden ajoneuvolaeissa ei ole erityisiä säädöksiä sähköpyörille, mikä on aiheuttanut sekaannusta pyöräilijöiden ja poliisin välillä, sanoo Morgan Lommele People For Bikesista, sähköpyörälakeja muun muassa Kaliforniaan, Utahiin ja Tennesseehen ajavasta organisaatiosta.

“Kunhan vain saamme suurimmat vastustajamme — usein poliisilaitokset — ajamaan sähköpyörillä, he sanovat, ‘Mikä se ongelma on?’ ”

Yhdysvaltain markkinat voisivat kehittyä “reilusti nopeammin” kuin Euroopan markkinat ovat kehittyneet, sanoo Boschin sähköpyöräosaston johtaja Claus Fleischer. Tämä monikansallinen jätti alkoi vuonna 2011 myymään sähköpyöriin moottoreita ja akkuja ja toimittaa niitä nyt jo yli kuudellekymmenelle yritykselle lähinnä Euroopassa. Se perusti tytäryhtiön Kalifornian Irvineen vuonna 2014 ja sponsoroi sähköpyöränäyttelyitä ympäri Yhdysvaltoja. Näyttelyissä osallistujat pääsevät näkemään suuren valikoiman eri pyöriä ja mikä vielä tärkeämpää, myös ajamaan niillä pari kierrosta. “Ymmärtääksesi idean, sinun täytyy istua satulassa, polkea polkimia ja tuntea kuinka moottori vahvistaa polkemistasi,” Fleischer sanoo.

Lähde:  http://bloom.bg/1sr2tGl

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter