Yli kaksi viikkoa on jo kulunut vaaleista ja silti monien on mahdotonta käsittää, että Trump on voittanut presidentinvaalit. Tämän myöntäminen on ollut erityisen hidasta Kaliforniassa, demokraattien vahvalla tukialueella. Protestoijat valtasivat siellä katuja laajasti vaatien jopa osavaltion itsenäistymistä.

Kalifornian kohdalla ei ole kyse mistä tahansa USA:n viidestäkymmenestä osavaltiosta, vaan yhdestä maailman suurimmista talousmahdeista.

#Calexit (väännös Brexitistä) on yhä suosittu tägi Twitterissä. Vaikka suuri enemmistö ei otakaan vaatimuksia Kalifornian erosta liittovaltiosta aivan tosissaan, on tämä vuosi näyttänyt, että mahdottominakin pidetyt asiat ovat mahdollisia. Itsenäisyysaikeet kannattanee laskea vain “California dreamingiksi”, mutta the Golden Staten merkitys yhtenä maailman suurimpana talousmahtina on huomion arvoinen.

Bureau of Economic Analysisin mukaan Kalifornia on maailman kuudenneksi suurin talous. Vuonna 2015 sen bruttokansantuote oli jo 2,46 tuhatta miljardia dollaria ja se pääsi näin esim. Ranskan ohi. Ainoastaan Yhdysvallat, Kiina, Japani, Saksa ja Iso-Britannia voivat kerskailla suuremmalla taloudella kuin the Golden State.

YesCalifornia-niminen ryhmittymä on jopa tehnyt tarkan suunnitelman “Calexitille”, hypoteettisen itsenäisyysäänestyksen ollessa vuonna 2019. Kaikista tämän vuoden odottamattomista tapahtumista huolimatta, useimmat tarkkailijat ovat silti yhtä mieltä, että Kalifornian itsenäistymistä tuskin tullaan lisäämään hullujen tapahtumien listaan. Eroa liittovaltiosta yritettiin viimeksi 1860-luvulla, ja seurauksena oli sisällissota.

Alla listaus maailman suurimmista talouksista. Texas (1,6) ja New York (1,5) eivät aivan yllä kymmenen joukkoon, mutta niidenkin bruttokansantuote oli vuonna 2015 selvästi esim. Venäjän (1,3) edellä.

Infographic: Only 5 Countries Have A Bigger GDP Than California | Statista
https://www.statista.com/chart/6780/only-5-countries-have-a-bigger-gdp-than-california/

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter