Aivan samoin kuin yksi Yhdysvaltain osavaltio on suurempi kuin useimmat Euroopan isot maat, ovat yksittäiset laatusektorit Yhdysvalloissa suurempia kuin heti tulee ajatelleeksi. Kun USA on jo sinällään satakunta kertaa Suomea suurempi, on luksustuotteiden markkina siellä suhteessa vielä isompi. Kun varakkaassa Suomessa lasketaan olevan yli 49 000 dollarimiljonääriä, on niitä Yhdysvalloissa jo yli kymmenen miljoonaa – siis yli 200-kertaisesti.

Kun USA:sta useiden hyvien talousvuosien jälkeen löytyy miljonäärien ohella vielä kymmeniä miljoonia muuten vaan varakkaita, ei ole ihme, että premium-luokan tuotteiden ja laatutuotteiden kauppa käy hyvin.

Suomalaisten tuotteiden osalta tämä tarkoittaa mahdollisuuksia paitsi ruoan ja juomien valmistajille myös laatutietoisille elektroniikan, design-tuotteiden, huonekalujen, rakennusmateriaalien ja puun ja metallinkin parissa toimiville laatutietoisille tuotteille ja yrityksille.

Luonnonvarakeskuksen äskettäin tekemän selvityksen mukaan eurooppalainen luksusruoka käy nyt Yhdysvalloissa hyvin kaupaksi. Maatalous- ja elintarviketuotteiden kauppa on ollut EU:lle voitollinen viimeiset 17 vuotta. Yhdysvaltain alijäämä EU:n kaupassa oli peräti 12 miljardia dollaria vuonna 2015.

TTIP-vaihtoehtoja ja niiden vaikutusta maataloustuotteiden kauppaan tutkinut Ellen Huoan-Niemi toteaa, että EU hyödyntää loistavasti alhaisten tullien ja korkean myyntihinnan suhdetta viemällä Yhdysvaltoihin luksustuotteita kuten alkoholia ja juustoja.

Rakennusmateriaalien ja –tekniikan puolella luksuksen ja korkean laadun merkitys tulee selväksi, kun katsoo esimerkiksi Amerikan kalleimpien yksityiskotien varustusta.

Jokin aika sitten uutisoitiin kiinteistömoguli Jeff Greenen omistamasta luksustalosta Beverly Hillsin kukkuloilla. Palatsin arvo markkinoilla on 195 miljoonaa dollaria eli noin 157 miljoonaa euroa. Talosta löytyy 12 makuuhuonetta ja 23 kylpyhuonetta. Sisätiloissa voi järjestää juhlat 250 vieraalle, joille kaikille löytyy paikka ruokapöydän ääreltä. Ulkoa löytyy uima-allas, lähde, vesiputous, grillausalue, tenniskenttä, oma viiniviljelmä, ja autotalli, jonne mahtuu 27 autoa.

Kun Suomessa jo kalliimman luokan Mercedes saatetaan nimetä luksusautoksi, alkaa Amerikassa luksus vasta ylempää. Täällä keskustellaan parhaillaan siitä, miten Bentley on alkanut tarjota autoilleen tankkauspalvelua, joka etsii auton automaattisesti aina tarvittaessa.

Käytännössä suuri varakkaiden määrä tarkoittaa monenlaisia isoja markkinarakoja.

Kun olimme itärannikolla myyntimatkalla etsimässä suomalaisille korkeatasoisille sohville jälleenmyyntimahdollisuuksia, huomasimme nopeasti, että suomessa lähes luksukseksi arvioitu useamman tonnin sohva ei Amerikassa vielä yllä premium-luokkaan, vaan premiumista puhutaan vasta kymppitonnien arvoisten käsityönä toteutettujen mittatilaushuonekalujen kohdalla.

Tämä ei kuitenkaan ollut huono uutinen, sillä heti premium-luokan alapuolelta ne vasta isot markkinat löytyivätkin.

Laadultaan ja teknologialtaan edistykselliset metalliteollisuuden tuotteet Nordic-maista myyvät nekin nyt erinomaisesti.

Jos haluat tulla laatutuotteesi kanssa katsomaan ja testaamaan USA:n markkinoita, soita tai meilaa meille, niin katsotaan, mistä ja miten nyt kannattaisi edetä.

simo.lahtinen@capteeni.com, tel. +1 641.451.1906
Suomen toimisto, p. 0400 400 200.

Lähteitä:
Kauppalehti 7.10.2016
Helsingin Sanomat 6.3.2016
Iltalehti 8.11.2014
LUKE 29.8.2016

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter