Forbes määritti hiljattain kasvisten ja kasvisruuan tämän vuoden ykköstrendiksi. Esimerkiksi Pinterestin käyttäjät hakevat nyt sanalla ”veggies” jopa kolme kertaa enemmän kuin vielä hetki sitten. Haut sanoilla ”Stroganoff”, ”lasagne” ja ”macaroni” ovat taas laskusuunnassa.

Terveystietoisuuden lisääntyminen Yhdysvalloissa näkyy sekä elintarvikemarkkinoilla että myös erilaisten lisäarvinteiden ja luontaistuotteiden myynnissä. Suomalaisille alan yrittäjille tämä tieto on lupauksia antava, koska luonnonmukaisuuden ja puhtauden liittäminen suomalaisuuteen on helppoa.

Keskivertoamerikkalaiselle ”scandinavian” tai ”nordic” ovat hyvään laatuun liittyviä positiivisia määreitä. Tämän ohella suomalaisuuteen liitetään usein pohjoinen puhtaus ja eksotiikka.

Vähittäistavarakaupan puolella Lumene on hyvä esimerkki, mihin USA:ssa pääsee, kun panostaa puhtauteen, suomalaisuuteen ja markkinointiin. Lumene-tuotteita löytyy täällä varsin monen marketin hyllyiltä.

Kun suomalainen elintarvike- tai luontaistuotealan yritys hakeutuu Amerikan markkinoille, kannattaa olla tietoinen markkinoiden koosta. Koko Amerikkaa ei voi vallata kerralla. Eikä tarvitsekaan vallata. Pelkästään lisäravinnemarkkinoiden koko on luokkaa 35 miljardia dollaria – eli lähes kaksi kolmannesta Suomen valtion budjetista.

Muutaman miljoonan tai muutaman kymmenen miljoonan liikevaihtoa tekevälle suomalaisyritykselle löytyy yleensä parhaat jakelutiet ja myyntikanavat osavaltiotasolla markkinoita lähestyen. Yhdysvalloissa ”pienet” pelkästään osavaltion tasolla toimivat vähittäismyyntiä harjoittavat myymäläketjut tai jopa yksittäiset myymälät ovat joskus niin isoja, että jo yhden tällaisen kumppanin saadessaan suomalaisyritys saa kaupaksi koko tuotantonsa.

Moni elintarvikepuolen tekijä pitää Venäjää suurena markkinana. Kuitenkin, yksin Kalifornian osavaltio on bkt:ltaan lähes kaksi kertaa suurempi. Myös Texas ja New Yorkin osavaltio ovat venäjää suurempia ”maita”. Iso Venäjä on vain yksi neljästoistaosa Yhdysvaltain markkinan koosta ja mahdollisuuksista.

Jos tuotteissasi tai yrityksesi toiminnassa on joku erityispiirre tai puhtauteen / terveyteen / jäljitettävyyteen tai esim. gluteenittomuuteen liittyvä etu, USA:n markkinoita kannattaa miettiä nyt vakavasti.

Ota meihin yhteyttä ja avaamme sinulle väylän Amerikkaan niin, että markkinoille menon panokset ja tulokset kohtaavat sinunkin kannaltasi varsin houkuttelevasti.

Soita tai meilaa!

Simo.lahtinen@capteeni.com
p. +1 641.451.1906.
Suomen toimisto p. 0400 400 200.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter