Hyvien talousvuosien ansiosta yhdysvaltalaisilla kuluttajilla on yhä paremmat mahdollisuudet valintoihin myös ruokakaupassa. Hormonien avulla kasvatettu liha ja geenimuunnellut bulkkituotteet eivät maistu enää kaikille.

Terveystietoisuus on kasvussa ja se näkyy amerikkalaisten kauppojen hyllyillä. Erilaisten lisäravinteiden ja luomutuotteiden hyllytila kasvaa vuosi vuodelta.

Kun koko elintarvikesektorin myynti kasvoi vuonna 2015 kolme prosenttia, oli kasvu luomupuolella yksitoista prosenttia. Vuonna 2016 kasvu jopa kiihtyi tästä.

Luomutuotteiden lisääntymiseen suhtaudutaan tukkukaupoissa vakavasti ja se näkyy kaikissa eri elintarvikekategorioissa. Luomun osuus elintarvikemyynnistä on tällä hetkellä tuoteryhmästä riippuen parista prosentista jopa lähes kymmeneen prosenttiin. Mielipidetiedusteluissa jopa 48% kuluttajista suosii paikallisia, luonnollisia tai luonnonmukaisia tuotteita aina kun mahdollista.

Vuoden 2015 aikana luomun myynti kasvoi yksitoista prosenttia, vaikka ala kärsi merkittävistä toimitusvaikeuksista. Huolimatta vuosia jatkuneesta nousevasta trendistä, kuluttajien mieliteot ovat tulleet kaupoille ja viljelijöille kuitenkin edelleen hieman yllätyksenä.

Koko luomusektorin liikevaihto nousi 2015 jo 43 miljardiin dollariin. Nopeimmin kasvava luomun sektori oli juomat ja virvokkeet. Näiden osalta myynti nousi yli kolmekymmentä prosenttia.

Alla olevasta taulukosta voi nähdä, miten luomutuotteiden suosio on kasvanut selvästi joka vuosi jo vuodesta 2006 asti.

Tuoteryhmittäin USA:ssa myydään luomuna eniten pakattuja salaatteja, yhteensä lähes 900 miljoonalla dollarilla vuodessa. Erilaisia marjoja myydään 460 miljoonan dollarin edestä ja omenoita lähes 300 miljoonalla. Luomuyrttejä ja -mausteita myydään 250 miljoonalla ja luomuvirvokkeita niitäkin yli 240 miljoonalla dollarilla.

050417-2

Lähteet: Organic Trade Association ja Nielsen.com

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter