Kävin Suomessa parin viikon visiitillä ja oli kiva nähdä useampiakin yrityksiä, jotka ovat huomanneet, että USA:n uusi hallinto luo heidän bisnekselleen enemmän mahdollisuuksia kuin hallaa. Kun infraa uusitaan ja erilaisia rakennushankkeita aloitetaan jopa kiireellä, tarkoittaa tämä paljon mahdollisuuksia rakennusalan toimijoille – eikä siitä haittaa muillekaan ole.

Suomen matkallani tuli vastaan myös muutama Ruotsin markkinoiden vetovoimaan pettynyt vientiyrittäjä. Jostain syystä heidän hyvälaatuiset tuotteensa eivät olleet myyneet länsinaapurissa lähellekään toivotusti.

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että USA on monelle suomalaisyritykselle tällä hetkellä Ruotsia parempi ensimarkkina monestakin syystä.

Ensiksikin sen vuoksi, että amerikkalaiset eivät nykyisin katso suomalaistuotteita alaspäin, kuten naapuri yhä saattaa tehdä, ainakin alitajuisesti. Amerikkalaiselle Suomi on joko uusi kiintoisa tuttavuus tai laadustaan ja osaamisestaan tunnettu pohjoinen maa.

Toiseksi euron kurssi suhteessa dollariin on nyt meille niin edullinen, että ei oikeastaan vielä koskaan. Samaa muutosta ei ole tapahtunut suhteessa kruunuun.

Kolmas syy mennä Amerikan markkinoille ensimmäisenä on tosiasia, että maine Amerikasta kantaa muualle, mutta päinvastoin välttämättä ei. Olin jokin aika sitten myyntimatkalla suomalaistoimitusjohtajan kanssa, jolla oli kovia referenssejä Moskovasta. Ei paljoa kiinnostanut täällä. Referenssit Yhdysvalloista sen sijaan avaavat ovia niin Moskovassa kuin muuallakin.

Samaa todistaa monen muunkin kokemukset. Kauppalehti kertoi äskettäin suomalaisen terveyden mittalaitteita valmistavan Revenion saaneen myyntiluvan USA:aan. Inderesin analyytikko Mikael Rantanen piti lupaa todella merkittävänä, koska ”uudet hoitomenetelmät leviävät muualle maailmaan juuri Yhdysvalloista käsin”.

Joskus kuulee nostettavan Amerikan pelkona esiin sen, että ”siellä mennään niin helposti oikeuteen”. Fiilistellään, että Ruotsissa olisi tämän osalta helpompaa. Tilastojen mukaan Ruotsissa kuitenkin käydään asukaslukuun suhteuttaen oikeutta selvästi enemmän kuin Yhdysvalloissa. Lue lisää aiheesta »

Mikä parasta – jos ja kun pääset Yhdysvaltain yhdessä ”Ruotsin kokoisessa” osavaltiossa läpi, sinun on varmasti helpompaa sen jälkeen edetä myös naapuriosavaltiossa. Ruotsin markkinoilla läpi pääsy ei välttämättä vielä paljoa auta Puolassa. Amerikan mantereella sinulla on sen ensimmäisen laajennuksen jälkeen vielä 49 muuta suurin piirtein ruotsin kokoista mahdollisuutta…

Maailma on nykyisin pieni ja Amerikan markkinat ovat sinunkin yrityksellesi paitsi soiton myös lyhyen Viper-, whatsup-, tai sähköpostiviestin päässä…

Ota yhteyttä vaikka heti ja katsotaan, miten ja mistä teidän yrityksen kannattaisi USA:n markkinoita lähestyä.

Simo.lahtinen@capteeni.com  tai
p. +1 641.451.1906.
Suomen toimisto p. 0400 400 200.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter