Suunnitteletko alanvaihtoa? Saisimmeko ehdottaa uraa tekniikka- ja bisneskonsultoinnissa? Tällä alalla on nimittäin selvästi korkeimmat palkat Yhdysvalloissa, kertoo työnhakusivusto Glassdoor.

Sivuston tänä vuonna tekemän selvityksen mukaan kahdenkymmenenviiden korkeimpia palkkoja tarjoavan firman joukosta peräti kaksikymmentäneljä oli juuri tekniikka- ja konsultointialalla.

Suurimpien palkkojen maksaja saattaa yllättää. Se ei nimittäin ole Amazon, Google tai Facebook, ja se vieläpä ylittää niiden palkat selvällä erolla.

A.T. Kearney-konsultointiyhtiö on lähes sata vuotta vanha ja se on ollut yhteistyössä jopa yli 75% kanssa Fortune-lehden Global 500-listan yhtiöistä. A.T. Kearneyn mediaaninen nettopalkka on 175 000 dollaria vuodessa, eli hitusen enemmän kuin toista sijaa pitävän Strategy&:n 172 000 dollaria. Strategy& on muunmuassa auto-, kemian-, ilmailu-, avaruus- ja puolustusteollisuuteen erikoistunut konsultointifirma.

Glassdoor käytti selvityksessään anonyymisti ja vapaaehtoisesti annettuja palkkatietoja viime vuodelta. Viiden kärjessä seuraavina tulevat 167 050 dollarilla VMware, joka on muun muassa erikoistunut tietojen tallennukseen ja käsittelyyn pilvitekniikassa, konedatafirma Splunk 161 000 dollarilla ja sähköisen muotoilun automaatioon sekä puolijohteiden immateriaalioikeuteen erikoistunut Cadence Design Systems 156 702 dollarilla.

Scott Dobroski, Glassdoorin asiantuntija osasi odottaa tekniitekniikka- ja konsultointifirmojen menestyvän listalla, mutta kuitenkin hämmästelee niiden valtavaa dominointia.

Teknologia- ja konsultointiyhtiöiden listasijoituksia selittää se, -kertoo Boborski-, että molemmilla aloilla on kaksi seikkaa, jotka takaavat korkeat palkat. Molemmat vaativat osaamista, jonka kysyntä on tarjontaa suurempaa, eikä kumpaakaan alaa voida korvata roboteilla.

Konsultit, Dobroski kertoo, auttavat suuryrityksiä selviytymään suurista haasteista, mikä ei robotilta onnistu. Koodaaminen puolestaan hallitsee edelleen teknologiaa. Siihen nimittäin tarvitaan ihmisen kykyjä, joita ei voi korvata tekoälyllä.

Glassdoorin pääekonomisti Dr. Andrew Chamberlainin mukaan konsulteille maksetaan maltaita koska ala vaatii valtavasti tietotaitoa sekä laajan suhdeverkoston, minkä takia menestyväksi konsultiksi pääsyon hyvin vaikeaa.

Myöskin teknologian kohdalla tilanne on hyvin samankaltainen. “Teknologia-alalla,” Chamberlain sanoo, “palkat ovat nousseet ennennäkemättömiin mittoihin, koska
osaavista työntekijöistä käydään kiivasta taistelua.”

A.T. Kearney piti listan ykkössijaa myös viime vuonna. 2015 suurimmat palkat maksoi puolestaan Skadden, yritys- ja finanssiasioihin erikoistunut asianajotoimisto. Google oli viime vuoden listalla sijalla kuusi 155 250 dollarin mediaanipalkalla, Facebookin hengittäessä niskaan 155 000 dollarilla.

Dobroski ennustaa, että konsulttien ja teknologiayhtiöiden dominointi tulee jatkumaan tulevaisuudessakin. Terveydenhuoltoon erikoistuneiden teknologiafirmojen ja investointipankkien tosin odotetaan kiilaavan 25:n listalle muutaman vuoden kuluessa.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter