Trumpin hallinto julkisti kolmisen viikkoa sitten suunnitelmansa verouudistuksista. Tiedotustilaisuudessa puhuivat valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja kansallisen talousneuvoston johtaja Gary Cohn. Suunnitelmaan kuuluu suuria alennuksia sekä yritysten että yksityishenkilöiden verotukseen ja se pyrkii yksinkertaistamaan verotusta.

Yhdysvaltain 35% yhteisövero on kansainvälisesti huomattavan korkea, ja se on saanut monet yritykset ohjaamaan tulojaan ulkomaille missä verotus on kevyempää. Tämän torjumiseksi Trump suunnitteleekin yritysveron laskemista 15 prosenttiin. Tällä olisi tarkoitus vauhdittaa myös kotimaisia investointeja.

Kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy, Yhdysvaltain suurimpien teknologiayhtiöiden todelliset veroasteet ovat nykyisin enimmäkseen selvästi alle virallisen 35% yhteisöveron, mutta toisaalta ylittävät reilusti kaavaillun 15% veron.

Esimerkiksi maailman tuottoisin yhtiö Apple maksoi kuluneena verovuotena tuloistaan veroa yhteensä 15,7 miljardia dollaria, joista 13,5 miljardia oli Yhdysvalloissa ja loput 2,1 miljardia muissa maissa. Yhtiön todellinen veroaste oli 26,6 prosenttia. Jos veroaste olisi ollut 15% olisi Apple säästänyt 6 miljardia dollaria.

Kauppalehdessä 17.5. haastatellut suomalaisasiantuntijat arvioivat, että yhteisövero laskee lopulta välille 25 – 30%

Alla olevasta kuvasta näkyy yhdysvaltalaisten teknologiafirmojen todellinen veroaste vuonna 2016.

Infographic: How Much Taxes Do U.S. Tech Giants Actually Pay? | Statista
You will find more statistics at Statista

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter