Muovia, tuota tuttua, salakavalan säilyvää materiaalia on kaikkialla, kirjaimellisesti. Kenkien pohjat, piilolinssit silmissä, puhelin taskussa… On kiistatonta, että elämme muovikautta.

Muovi helpottaa arkielämäämme lukemattomilla eri tavoilla. Samalla muovi peittää meidät jätteeseen ja mikroskooppiseen saasteeseen.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka järkyttävä määrä muovia on maailman valtamerissä. Orb Media nosti äskettäin esiin kysymyksen, että onko mikroskooppisia muovinpaloja myös juomavedessämme, jos sitä kerran on merissä, järvissä ja joissa?

Lajinsa ensimmäisessä tieteellisessä tutkimuksessa löydettiinkin ympäri maailman kaupunkien juomavesistä muovisaastetta, jota ei ole aiemmin huomattu.

Mikroskooppisia muovisäikeitä virtaa niin Delhin kuin New Yorkinkin hanavesissä. Tämän todisti Orbin ja University of Minnesota School of Public Healthin tutkijan tekemä tasokas tutkimus. Valkoisen talon saleista Afrikan slummeihin naiset, lapset, miehet ja vauvat saavat vettä juodessaan muovia kehoonsa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa hanavedestä löydettiin muovia 94 prosentista tutkituista alueista. Viidessä eri maanosassa otetuista näytteistä yli 80% näytteistä sisälsi muovisäikeitä.

Mikromuovi, – pienet muovisäikeet ja muovin palaset – ei ole ainoastaan valtamerien ongelma, vaan sitä on siis myös ihmisten juomavedessä. Miten tämä sitten vaikuttaa ihmisen elämään? Mikromuovin on todistettu sisältävän myrkyllisiä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa syöpää ja muita sairauksia kaloille ja nisäkkäille.

Tutkimustulosten mukaan näitä mikroskooppisia säikeitä voi syntyä esimerkiksi vaatteiden, verhojen ja mattojen kuluessa käytössä. Nämä säikeet voivat päätyä hanaveteen, jos niitä ajautuu paikallisiin vesivarantoihin tai veden käsittely- ja jakelujärjestelmiin. Ainakaan toistaiseksi ei ole keinoja, joilla mikromuovin päätymistä juomaveteen voisi estää tai edes hillitä.

Jos muovisäikeitä on juomavedessä, täytyy niitä asiantuntijoiden mukaan olla myös ruuassa, äidinmaidon korvikkeessa, pastassa, keitossa, kastikkeissa… Muovisäikeitä on myös pizzassa sekä tuloillaan olevan tutkimuksen mukaan myös pienpanimo-oluessa.

Eikä tässä vielä kaikki. Muovi ei hajoa luonnossa eli se on käytännössä tuhoutumatonta. Biohajoamisen sijasta muovi hajoaa vain yhä pienemmiksi ja pienemmiksi palasiksi aina nanometreihin, eli millimetrin tuhannesosien tuhannesosiin asti. Tutkimusten mukaan nämä mikroskooppiset muovin kappaleet voivat päästä ihon läpi ihmisen ruumiiseen ja ajautua imusolmukkeisiin ja muihin sisäelimiin.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter