Yhdysvalloissa erikoistuotteetkin tarjoavat isoja mahdollisuuksia. Naisten alusasuihin erikoistuneen Start-up verkkokauppa Third Loven perustanut Heidi Zak on käyttänyt kolme vuotta verkkokauppansa linjan luomiseen. Perehdyttyään myyntilukuihin Zak tajusi, että nyt täytyy alkaa myydä isompia rintaliivejä. Tällä hetkellä yrityksellä on yhteensä 59 eri kokoa rintaliiveille ja 15 uutta kokoa on suunnittelussa. Nimittäin erityisesti suurempien kokojen kysyntä on kasvussa.

Zak kertoo, että yli 500 000 naista on odottamassa yritykseltä esimerkiksi 44G- ja 46K -kokoisia rintaliivejä. “Jos tutkii dataa huomaa heti, että alalla on alitarjontaa”, kertoo Zak. Zak ottaa monien muiden nettikauppiaiden ohella vahvasti huomioon asiakaspalautteen sekä asiakkaidensa vaatekoot, koska on tullut selväksi, että amerikkalaiset naiset, – joiden koko on keskimäärin 16 –  tarvitsevat suurempia vaatekokoja.

Plus-kokoiset vaatteet ovat kuitenkin edelleen vain pieni osa vaatemarkkinoista. Nyt uudet nettikaupat, joiden etuna on muun muassa ketteryys perinteisiin vaatemyyjiin nähden, ovat täyttämässä tätä aukkoa.

Uudet nettikaupat tekevät useimmiten “plus-kokomallistojen” sijaan saman vaatteen kaikissa eri koissa. Kaupat ovat myös murtamassa käsityksiä siitä millaisia vaatteita isommat naiset saisivat – tai eivät saisi – pitää yllään, käyttäen näin bisnesmahdollisuuden, jonka suuret vaateketjut ovat pitkään jättäneet huomiotta.

Nettikaupat ovat osuneet hyvään saumaan, koska plus-kokoisten vaatteiden myynti on voimakkaassa kasvussa. NPD Group-tutkimusyhtiön mukaan markkinan koko oli viime vuonna 21,4 miljardia dollaria, ja se kasvoi kuudella prosentilla, mikä päihittää kaikkien naisten vaatteiden markkinoiden kahden prosentin kasvun.

Verkossa toimiva stailauspalvelu Stitch Fix alkoi tarjota yhteensä 90 merkin vaatteita 24W-kokoon asti. Vaatteita nollasta 36W-kokoon tarjoava EShakti on tasaisesti laajentanut valikoimaansa lupaavin tuloksin, 52% prosenttia firman myymistä vaatteista on 14-kokoa tai suurempia.

Samoin nettikauppa-ModClothin mallistosta lähes kolme neljäsosaa on tarjolla kaikissa koissa XXS:stä 4X:än.

“Monilla vaatefirmoilla on hyvin kapea käsitys siitä, keitä heidän asiakkaansa ovat”, kertoo ModClothin toimitusjohtaja Matthew Kaness, “vallalla on uskomus, että suurempikokoiset eivät käytä niin paljoa rahaa vaatteisiin, vaikka todellisuudessa tämä johtuu vain tarjonnan vähyydestä”.

“Naiset ja miehet tulevat koko ajan painavemmiksi, mutta vaatevalmistajat eivät ole pysyneet kehityksen tahdissa”, sanoo Columbia Business Schoolin johtaja Marc Cohen, “Useimmat jälleenmyyjät eivät edes yritä muuttaa asiaa, ja niilläkin jotka yrittävät on toimimaton lähestymistapa”.

Vaatesuunnittelija Prabal Gurung, jonka asiakkaisiin kuuluvat Oprah Winfrey ja Melissa McCarthy kertoo, että on aina tarjonnut kokoja 22:n asti, mutta useimmat jälleenmyyjät eivät osta suurempia kokoja kuin 14.

“Kehitys vaatealalla on edelleenkin ollut hidasta ja suurimman osan ajasta suurikokoiset asiakkaat ollaan jätetty huomiotta” sanoo Gurung, joka on yhteistyössä Lane Bryantin kanssa luonut 10:stä 28-kokoon ulottuvan naistenvaatemalliston.

Kaiken lisäksi vaatesuunnittelijat ja stylistit sanovat, että langan laihoja malleja esittelevien muotinäytösten ja -lehtien takia vaatealan käsitys “normaalista” on jo pitkään ollut vääristynyt.

“Muotiteollisuus määrittelee 12-14-kokoisen naisen ‘plus-kokoiseksi’”, sanoo stylisti ja tv-persoona Robert Verdi, “Itse kutsuisin tätä normaaliksi”.

Lähde: Washington Post

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter