Suomen vienti Yhdysvaltoihin on Kauppalehden mukaan kasvanut tammi-heinäkuussa 12 prosenttia. Valmetin, Koneen ja Valion ohella Yhdysvalloissa ovat tehneet hyvin kauppaa myös monet pienemmät suomalaisyritykset.

Jokin aika sitten New Yorkin Nasdaq-pörssin päälistalle noussut Opiant Pharmaceuticals on kasvanut suomalaisesta nenäsumutteen kehittäneestä startupista nimeltä Lightlake Sinclair. Yhtiö tarjoaa nimellä Narcan nenäsumutelääkettä Yhdysvaltoja riepottelevan opioidikriisin yliannostuspotilaille, uutisoivat Kauppalehti ja HS.

Opioidihuumeet kuten heroiini ja vahvat kipulääkkeet ovat aiheuttaneet Yhdysvalloissa viime vuosina yliannostuskuolemia kiihtyvään tahtiin. New York Timesin mukaan opioidit olivat syynä 60 000 kuolemaan yksin viime vuonna.

– Opioidikriisiä hoidetaan pääosin suomalaislähtöisellä tuotteella ja nenäsumutteen käyttö kasvaa Yhdysvalloissa kovaa vauhtia, kertoo suomalaisyrityksen alullepanija Hannu Valojärvi.

Kahdeksanvuotias verkkokauppayhtiö DealDash on tehnyt huikean kasvupyrähdyksen ja on yksi Suomen menestyneimmistä startupeista. Vain USA:ssa toimivan yhtiön liikevaihto ylittää 70 miljoonaa euroa ja se tekee miljoonatulosta. Kuluneen vuoden aikana yritys on ottanut viimeisimmän reippaan kasvuloikan.

DealDash tarjoaa Yhdysvalloissa kuluttajille parhaat tarjoukset, pelillistetyn ostokokemuksen ja uuden tavan tutustua uusiin brändeihin ja tuotteisiin.  Palvelussa asiakkaat tekevät toisiaan vastaan tarjouksia ja pyrkivät voittamaan huutokauppoja.

Onnibussin alulle panijan Pekka Mätön Kyyti -palvelu on voittanut Nashvillessä tarjouskilpailun ja tunkeutuu nyt sikäläisille kuljetusmarkkinoille yhdessä ison chicagolaisen DemandTransin kanssa.

Turkulainen MetGen oy on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen ison yhdysvaltalaisen uusiutuvien biotuotteiden tuottajan Sweetwater Energyn kanssa. Tavoitteena on kehittää ligniinipohjaisia tuotteita esimerkiksi liima- ja muoviteollisuuden sekä polymeeri- ja kemikaaliteollisuuden tarpeisiin.

MetGen on edelläkävijä lignoselluloosapohjaisten teollisuusentsyymien sekä uusiutuvien kemikaalien alalla. Yhdysvalloissa Rochesterissa toimiva Sweetwater Energy tuottaa kustannustehokkaasti kasvipohjaisia sokereita, joita voidaan hyödyntää bioenergian tuotannossa ja biokemian tuotteiden valmistuksessa.

Valion USA-menestyksestä ovat uutisoineet sekä Kauppalehti että Iltalehti. ”USA:ssa kuluttajat arvostavat ruoan luonnollisuutta, puhtautta ja terveellisyyttä. Kuluttajat myös haluavat välttää keinotekoisia kasvuhormoneja, GMO:ta ja lisäaineita, joten suomalaisen voin puhtautta ja laatua arvostetaan”, kerrotaan Valiolta.

Valio on myynyt USA:ssa kuluttajille Finlandia-nimistä voita syksystä 2014 alkaen. Tuote löytyy noin 4 000 myymälän valikoimasta premium-voin hyllyistä. Erityisesti itärannikolla Finlandia-voi on lyönyt itsensä hyvin läpi. Vuositasolla on myyty jo noin 2,5 miljoonaa pakettia voita amerikkalaisille.

Myös suomalainen design on USA:ssa hyvässä huudossa. Moni on lukenut helsinkiläisen Teatiamon myymien puusta tehtyjen dildojen Amerikan valloituksesta. Vaatedesignin puolelta Yhdysvaltoihin on ajanut sisään joensuulainen pikkufirma nimeltä Käpynen. Ylen uutisen mukaan kahden naisen yritys pärjää maailmalla nimenomaan persoonallisuudellaan.

Käpynen tekee muun muassa t-paitoja, huppareita ja legginsejä. Kankaat muuttuvat vaatteiksi tavallisten ihmisten käsissä ja pienissä vaateompelimoissa. ”Suomi-design todellakin myy maailmalla. Ehkä me suomalaiset osaamme valita sopivat aiheet ja värityksen tekstiileihin. Ja laatua pidetään hyvänä”, toteaa yrityksen perustaja Outi Santaniemi Ylelle.

Me Capteenilla tarjoamme suomalaisyrityksille ikään ja kokoon katsomatta palveluksia, joilla USA:n markkinoille päästään nopeasti ja hallitusti. Jos kiinnostaa, ota meihin yhteyttä heti eikä huomenna.

Simo.lahtinen@capteeni.com  tai p. +1 641.451.1906.
Suomen toimisto p. 0400 400 200.

Lähteitä: Nordea.com, Yle Uutiset 11.5.2017, Teollisuussijoitus Oy, Tuulilasi, Kauppalehti 27.12.2016 ja 10.10.2017

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter