Amerikan markkinoilla onnistunut yrittäjätuttavani totesi joskus, että yleensä kun joku sanoo hänelle ”että amerikkalaiset sitä tai amerikkalaiset tätä”, hän tietää heti, että kaveri ei vielä kovin hyvin tunne Amerikkaa. Tuttavani pointti oli, että Amerikka on niin iso, että se on harvoin vain sitä tai tätä. Vähän voi yleistää, mutta yleensä Amerikassa on paljon sekä sitä että tätä.

Asia tuli hyvin esiin viime viikolla Ylen Mika Hentusen uutisraporteissa. Uusi hallinto on ilmoittanut tukevansa hiilen käytön lisäämistä, mutta samaan aikaan monessa Yhdysvaltain osavaltiossa satsataan ympäristöasioihin ja uusiin energiamuotoihin hyvinkin intensiivisesti.

Hentusen uutisraportti kertoi ympäristötietoisesta Portlandista, jossa satsataan ympäristöarvoihin enemmän kuin ehkä missään muualla Yhdysvalloissa. Ero varsinkin Keskilännen ja etelän kaupunkeihin on suuri. Yhdysvaltain energiantuotannosta uusiutuvien energialähteiden osuus on noin kymmenen prosenttia, mutta Oregonissa se on noin 70 prosenttia.

Raportti kertoi myös, että vaikka Yhdysvallat on maana virallisesti irtautumassa Pariisin ilmastosopimuksesta, sen useat osavaltiot ja kymmenen suurinta kaupunkia eivät irtaudu. Päinvastoin, moni näistä osavaltioista ja kaupungeista panostaa ilmastoasioihin entistä pontevammin.

Yhdysvaltain moninaisuus ja laajat mahdollisuudet tulivat hyvin esiin pari kuukautta sitten, kun teimme myyntimatkan erään itä-suomalaisen laitevalmistajan kanssa. Hän oli Euroopassa messuilla saanut kolmelta amerikkalaiselta tiedon, että heidän hintansa ovat liian kalliita Yhdysvaltoihin. Myyntimatkalla löytyi pari jälleenmyyjäkandidaattia, jotka olivat samaa mieltä – mutta myös melkein kymmenen sellaista, jotka eivät pitäneet hintoja millään tapaa liian korkeina, vaan halusivat tehdä laitteista kauppaa.

Kun perheyrityksemme 25 vuotta sitten patentoi uusia menetelmiä jo rakennettujen talojen perustusten tuentaan ja lähti lisensioimaan niitä Yhdysvaltain markkinoille, moni asiaa tunteva sanoi, että ei USA:ssa ole sellaisia markkinoita. Siellä puretaan painuvat talot. Oli totta, että moni talo purettiin, mutta ei kaikkia. Teknologiaa lisensoivissa ja käyttävissä yrityksissä on tällä hetkellä töissä yli neljäsataa henkeä

Tämän uutiskirjeen kahdessa ensimmäisessä kirjoituksessa käsiteltiin huonekalukauppaa. Sen alan piirissä olen ollut useilla myyntimatkoilla ja voin kertoa, että sielläkin näkyy Yhdysvaltain moninaisuus. Huonekalut, jotka eivät Keskilännessä kiinnosta ketään, voivat olla suurinta huutoa Bostonissa ja Washingtonissa. Huonekalut, joita Euroopassa ja Keskilännessä ostaa ikääntynyt väestö, ovatkin yllättäen Itärannikolla suuressa suosiossa nuorten sinkkujen ensiasunnoissa.

Jos sinulle on joku sanonut, että yrityksesi on liian pieni Amerikkaan – tai että tuotteesi on tänne väärä, tai että ei täältä jostain muusta syystä löydy teille markkinoita – ota ja haasta tämä ajatus. Soita meille, niin pohditaan asiaa yhdessä. Veikkaan, että kyllä täällä voisi teillekin jotain tarjolla olla.

Numeroni tänne on +1 641.451.1906 ja Suomen toimiston tavoitat numerosta 0400 400 200.
Sähköpostini on Simo.lahtinen@capteeni.com

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter