Yhdysvaltalainen maksaa tuloistaan keskimäärin 30 prosenttia veroja. Yhdysvaltain verohallituksen tietojen mukaan vuonna 2015 Yhdysvalloissa perittiin tuloveroa kaikenkaikkiaan 1 454  miljardia dollaria. Tämä kertoo liittovaltion tuloveron olevan keskimäärin 13,5 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan vielä ole koko totuus, koska useimmat yhdysvaltalaiset maksavat myös monia muita veroja.

Seuraavassa esitämme kokonaiskuvan siitä, kuinka paljon yhdysvaltalaiset maksavat tuloistaan veroja.

Keskimääräinen liittovaltion tulovero

Vuonna 2015 Yhdysvaltain verohallitus peri tuloveroja 1 454 miljardia dollaria poislukien 150,6 miljoonan dollarin veronpalautukset. Keskimääräinen veronmaksaja maksoi siis 71 258 dollarin bruttotuloistaan 13,5 prosentin verran eli 9 655 dollaria tuloveroa.

Nämä luvut ovat kuitenkin hieman harhaanjohtavia, koska niihin sisältyy yli 50 miljoonan dollarin veronpalautukset muistakin kuin liittovaltion tuloveroista. Veronpalautuksista vain 99,2 miljoonaa dollaria perustui tuloveroihin, joten kun oikaisut, vähennykset, verovapautukset ja maksulykkäykset on huomioitu, keskimäärin veronmaksaja maksoi tuloveroa 14 654 dollaria.

Muut verot joita yhdysvaltalaiset maksavat

Liittovaltion tuloveron lisäksi on myös muitakin veroja joita yhdysvaltalaisten täytyy maksaa. Näistä osa on tuloveroja, kuten osavaltion tulovero ja osa taas on kulutukseen perustuvia, kuten liikevaihtoverot.

Osavaltiolliset ja paikalliset tuloverot

On hankalaa sanoa, mikä osavaltiollinen tuloveroaste on keskimäärin, koska tuloverot vaihtelevat valtavasti osavaltioittain. Joissain osavaltioissa, kuten Floridassa, osavaltion tuloveroaste on pyöreä nolla. Koska kaikki osavaltiot eivät peri tuloveroa ollenkaan. Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston mukaan keskimääräinen osavaltiollinen ja paikallinen tuloveroaste on 9,9 prosenttia.

Sosiaaliturvamaksu (social security tax)

Sosiaaliturvamaksua kerätään yhteensä 6,2 prosentin verran työntekijöiltä sekä työnantajilta, mutta tänä vuonna maksun piiriin kuuluu vain ensimmäiset 127 200 dollaria palkasta. Useimmille yhdysvaltalaisille tämä tarkoittaa siis juuri 6,2 prosenttia heidän palkastaan.

Sosiaaliturvamaksukaan ei silti ole aivan näin yksinkertainen. Itsensätyöllistäjät määritellään sekä työntekijöiksi, että työnantajiksi, joten heidän on itse maksettava maksu kokonaisuudessaan. Sosiaaliturvamaksuja maksettiin yhteensä 679,5 miljardia dollaria vuonna 2015, mikä tarkoittaa 9,3 prosenttia yhdysvaltalaisten 7,3 tuhannen miljardin dollarin palkoista.

Koska työntekijät maksavat vain puolet maksusta, sosiaaliturvamaksujen todellinen taso on noin 4,7 prosenttia veronmaksajien palkasta (ja korkeatuloiset maksavat maksua vain osasta tuloistaan). Näissä luvuissa ole otettu huomioon noin 20 miljoonaa yhdysvaltalaista, jotka työllistävät itse itsensä.

Sairausvakuutusmaksu (Medicare tax)

Myöskin “sairausvakuutusmaksu” peritään työntekijöiltä ja työnantajilta. Sen suuruus on 1,45 prosenttia ja se peritään kaikista tuloista. Suurituloisten täytyy myös maksaa lisämaksua. Itsensätyöllistäjät maksavat molemmat puoliskot myös tästäkin verosta, ja sen suuruus on keskimäärin 3,3 prosenttia (eli 1,66 prosenttia työntekijälle). Suurituloisten maksama lisävero nostaa “sairausvakuutusmaksun” asteen selvästi virallista totuutta korkeammaksi.

Omaisuuteen perustuvat verot

On myös veroja, jotka peritään omaisuudesta ja niistä tärkeimmät ovat kiinteistövero sekä ajoneuvovero. On kuitenkin miltei mahdotonta sanoa, paljonko keskivertoyhdysvaltalainen maksaa näitä veroja, koska ne vaihtelevat suuresti osavaltioittain eivätkä kaikki maksa niitä ollenkaan.

Liikevaihtovero

Myöskin tästä verosta puhuttaessa on harhaanjohtavaa laskea keskimääräistä veroastetta, koska liikevaihtovero vaihtelee suuresti osavaltioittain, eikä kaikkialla peritä tätä veroa ollenkaan. Thomson Reutersin mukaan keskimääräinen yhdysvaltalainen maksoi noin 8,45 prosentin verran liikevaihtoveroa vuonna 2015.

Yhdysvalloissa maksetaan myös muita liikevaihtoon perustuvia veroja. Esimerkiksi hotellissa yöpyjien täytyy useimmilla paikkakunnilla maksaa erityistä “turismiveroa” ja iso osa tupakka-askin hinnasta on haittaveroa, jonka suuruus vaihtelee alueittain. Myös bensan hintaan kuuluu erityinen vero, joka sekin vaihtelee suuresti paikasta riippuen.

Mikä sitten on keskimääräinen veroaste Yhdysvalloissa?

Jos kaikki neljä eri tuloveroa lasketaan yhteen (liittovaltion tulovero, osavaltiollinen/paikallinen tulovero, sosiaaliturvamaksu ja “sairausvakuutusmaksu”), saadaan keskimääräiseksi tuloveroasteeksi 29,8 prosenttia. Näiden lisäksi maksetaan luonnollisesti myös kulutukseen perustuvia veroja, kuten liikevaihtoveroa, omaisuuteen perustuvia veroja ja muita erityisiä veroja, kuten haittaveroa.

Miljoonat yhdysvaltalaiset sivuuttavat yli 6000 dollarin verovähennykset

Verotus on usein hämmentävää tai suorastaan raivostuttavaa, mutta kourallisella “verokikkoja” miljoonat yhdysvaltalaiset voisivat säästää tuhansia dollareita.

Yhdysvaltain verohallinto esimerkiksi arvioi, että 20 prosenttia yhdysvaltalaisista veronmaksajista menettää hakematta jätettyjä verovähennyksiä yli 6000 dollaria, keskimäärin 6318 dollaria vuodessa!

Lähde: Motley Fool

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter