Uuden presidentin virkaanastumisen jälkeen oli Suomenkin lehdistössä paljon pohdintaa siitä, tuleeko suomalaisyritysten vienti hankaloitumaan. Kuten tullin tilastot kertovat, muutoksia vientimäärissä on tänäkin vuonna tapahtunut, mutta positiiviseen suuntaan. Uusi yritysveron aleneminen vaikuttaa sekin myönteisesti vakavissaan Amerikkaan menevien suomalaisyritysten mahdollisuuksiin. Vero päätettiin alentaa 35 prosentista 21 prosenttiin.

Niin kutsuttu rangaistusvero isoille ulkomaisten yritysten Yhdysvalloissa toimiville tytäryhtiöille koskee vain palveluja ja rojaltien maksuja – ja tosiaan yrityksiä, jotka toimivat yli 500 miljoonan dollarin kokoluokassa.

Kuluttajien luottamus nyt korkeimmillaan 40 vuoteen

”Kauppa käy kiivaasti, kun amerikkalaiset luottavat talouden näkymiin”, kirjoitti Kauppalehti viime viikolla. Kuluttajien luottamus on ollut kasvussa jo vuodesta 2008, mutta erityisen hyvin se on CCI-indeksillä mitattuna vahvistunut kahden viimeisen vuoden aikana. Kuluttajien luottamuksella on iso merkitys kansantaloudessa, sillä 70% USA:n kansantuotteesta kertyy yksityisestä kulutuksesta.

KL kertoo USA:n kuluttajista, että ”Yhä useammat suunnittelevat isoja hankintoja. Esimerkiksi kodinkonekauppa odottaa kevättä vesi kielellä, sillä 9,2 prosenttia amerikkalaisista suunnittelee uuden pesukoneen tai jääkaapin ostamista. Tämä on korkein lukema 40 vuoteen.”

Fiskars on yksi esimerkki suomalaisista USA:n kasvun hedelmistä nauttivista. Yrityksen toimitusjohtaja Jaana Tuominen kertoi Kauppalehdessä yrityksen tavoittelevan Amerikassa kasvua leveällä rintamalla, yhtiön molemmissa liiketoimintayksiköissä Functionalissa ja Livingissä. Functional keskittyy saksiin, puutarhatuotteisiin ja työkaluihin; Living kattaus-, lahja- ja sisustustuotteisiin.

”Functional-yksikössä olemme viime aikoina satsanneet USA:ssa muun muassa puutarhan kastelujärjestelmiin ja rakennustyökaluihin. Rakentaminen on täällä nousussa, joten olemme tuoneet sinne uusia tuotteita. Living-tuotteissa meillä on myös hyviä mahdollisuuksia kasvuun”, kertoo Tuominen. Jo 40% yhtiön liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista.

Omastakin puolesta voin kertoa, että amerikkalaisten kaupantekointo on viime aikojen myyntimatkoilla ollut todella konkreettista. Kun olemme aiemmin auttaneet asiakkaitamme Amerikan markkinoille työnimellä ”puolessa vuodessa Amerikkaan”, teki joulukuussa New Englandin alueella kanssamme matkannut vantaalaisyritys ensimmäiset kaupat jo alle kuukauden sisällä Amerikan ensivisiitistään.

Nyt kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa. Soita ja katsotaan teillekin tuottoisa myyntimatka teille sopivaan Yhdysvaltain osavaltioon.

Simo.lahtinen@capteeni.com
Puh: +1 641.451.1906
Suomen toimisto: 0400 400 200.

Lähteitä: Kauppalehti 8.1.2018 ja Kauppalehti 7.12.2017

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter