Voisiko ällistyttävän nopea 5G-palvelu tulla puhelimiin odotettua aiemmin?

AT&T sanoo aikovansa julkistaa 5G:n noin kymmenellä Yhdysvaltain markkinalla tämän vuoden lopussa, asettaen tavoitteekseen olla ensimmäinen opeeraattori Yhdysvalloissa, joka tekee puhelinten toiminnasta häikäisevän nopeaa. Operaattori kilpailee Verizon Wirelessin kanssa, kumpi pääsee ensin tarjoamaan matkapuhelinten uuden sukupolven Yhdysvaltalaisille kuluttajille.

5G:hen siirtyminen tarkoittaa supernopeita älypuhelimia, ja sukupolvenvaihdoksella tulee olemaan huomattava vaikutus muuhunkin teknologiaan, kuten virtuaalitodellisuuteen, itse ajaviin autoihin ja muihin verkkoon kytkettyihin laitteisiin.

5G:n joidenkin muotojen odotetaan jo tänä vuonna pääsevän osittaiseen käyttöön ja sen käyttöönottoon sisältyy “kiinteä langaton”, eli kotitalouksien uudenlaisia laajakaistoja. Matkapuhelimiin 5G:n arvioidaan tulevan vuonna 2019 tai myöhemmin. AT&T:n osakkeet nousivat välittömästi tiedon tultua julki.

AT&T:n tavoitteiden aikataulut tulevat todennäköisesti venymään ainakin vähän. Operaattori pidättäytyy kertomasta yksityiskohdista eikä ole julkistanut markkinoita, joille 5G tulee ensiksi. Vielä vähemmän tiedetään puhelimista (tai puhelimesta) jolla / joilla palvelu tulee toimimaan, tai odotettavissa olevista tarkoista toimintanopeuksista, vaikkakin 1GB lienee lähellä totuutta. AT&T ei myöskään ole julkistanut tietoja hinnoista.

“Valtavalla nopeudellaan ja lähes olemattomalla viiveellään 5G tulee todellakin luomaan ja vauhdittamaan uusia innovaatioita, kuten virtuaalitodellisuutta, tulevaisuuden itse ajavia autoja ja 4-ulotteista videota”, Melissa Arnoldi, AT&T Technology and Operationsin puheenjohtaja sanoi tiedotteessaan.

AT&T esittää, että sen 5G-mobiilipalvelu tulee perustumaan 3GPP:n juuri viime kuussa käyttöön ottamiin kansainvälisin langattoman kommunikaation radiostandardeihin.

Oman 5G-mobiilinsa ohella operaattori sanoo jatkavansa kiinteän langattoman 5G:n kehittämistä, missä Verizon on saanut etumatkaa. Verizon nimittäin julkisti viime vuoden lopussa suunnitelmansa ottaa 5G-palveluita käyttöön Sacramentossa ja kahdesta viiteen muullakin markkinalla. Myös T-Mobile on luomassa omaa 5G-kokonaisjärjestelmäänsä. Sitä ei kuitenkaan odoteta vielä ennen vuotta 2019.

Usa Today:lle antamassaan lausunnossa Verizonin johtava teknologia-arkkitehti Ed Chan sanoi, “Meitä rohkaisee kuulla, että muutkin langattomat palveluntarjoajat ovat ottamassa käyttöön suunnittelemamme 5G-mobiiliteknologian täydet mahdollisuudet”, Chan kuitenkin jatkoi sanomalla, että Verizonilla on “loistava etumatka 5G-strategian toteuttamisessa”.

T-Mobile:n teknologiajohtaja Neville Ray ilmaisi skeptisyytensä kilpailijoita kohtaan Twitterissä näin: “Viimeisetkin uutiset kuultuani odotan edelleen @ATT:lta ja @VERIZON:lta kunnollista sitoutumista kuluttaijien 5G-kokemusten luomiseen”, hän twiittaa ja jatkaa: “@TMobile sen sijaan on jo aloittanut MAANLAAJUISEN 5G-verkon rakentamisen”.

Lähde: USA Today

Lue seuraava: Viennin aloittamiseen ja kehittämiseen saa nyt rahoitusta…
Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter