USA Today on omisti äskettäin runsaasti tilaa pohjoismaiselle muotoilulle. Lehden päätoimittajan tekemä vinkkitarina pohjoismaisista design-tuotteista kulkee imartelevasti:

Minun on pakko myöntää, että rakastan tavaraa. Olivat ne sitten keittiötarvikkeita tai kodin sisustusta, pidän tavaroista, jotka tekevät elämästä helpomman tai talostani viihtyisämmän.

Vihaan kuitenkin sotkua, ja sen takia pidän eniten design-tuotteista, jotka tulevat Pohjoismaista – eli Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Suomesta tai Islannista. Pohjoismainen design tunnetaan minimalistisuudesta, järkevyydestä sekä korkeasta laadusta.

Uskaltaisin väittää, että design on yksi syy, miksi Pohjoismaat listataan jatkuvasti maailman onnellisimmiksi maiksi. Pitkät, pimeät ja kylmät talvetkaan eivät voi tätä estää.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse käyttää omaisuuksia tai muuttaa sisustustasi totaalisesti, jos haluat uutta väriä pohjoismaisesta designista. Olen lisännyt muutamia edullisia sisustustavaroita – kuten Iittalan Ultima Thule-lasit – monipuoliseen sisustukseeni, ja mielestäni yhdistelmä on loistava!

Jos haluat kotiisi palan pohjoimaista onnellisuutta, alla on edullisia vinkkejä joista aloittaa.

Orrefors Nordic Light tuikkukippo

Orreforsilla Ruotsista ei tule ainoastaan lasi, vaan myöskin firman design hakee innoituksensa Skandinaviasta. Tästä tuikkukiposta saa mieltälämmittävän lahjan vain 20 dollarilla.

Ostin itselleni tällaisen matkusteltuani Skånessa Ruotsin eteläkärjessä.

Olin ihmeissäni kuinka pitkään Aurinko viipyi taivaalla, ja muistan Skånen valoisat illat aina kun sytytän tuikun Orreforsin kipossa.

Kosta Boda Bruk lasit

Hienovarainen käytännöllisyys on pohjoismaisen designin tunnusmerkkejä. Se näkyy loistavasti näissä ruotsalaisen Kosta Bodan edullisissa laseissa.

Kun käännät lasin ylösalaisin huomaat, että pohjaan on uurrettu Ruotsin lipun mallinen risti. Kun lasi on täynnä, uurteet ohjaavat tiivistyneen veden pois lasin pinnasta. Pidän näistä laseista erityisesti sinisinä.

Magisso Happy Pet -ruokakulhot hitaampaan syömiseen

Nämä saattavat näyttää vain minimalistisilta ruoka- ja vesiastioilta kissoille ja koirille, ja hyvä niin. Lemmikin omistaminen ei tarkoita, että sinun pitäisi levittää lattioillesi rumia esineitä.

Suomalaisen Magisson suunnittelijat ovat kuitenkin piilottaneet Happy Pets-sarjaan joukon uusia innovaatioita. Kulhon nouseva pohja estää eläintä työntämästä koko kuonoaan kulhoon ja hotkimasta ruokaa liian nopeasti.

Kulhot on myös tehty erityisestä materiaalista, jossa vesi pysyy viileänä jopa tunteja. Näin musti tai mirri saa aina juoda raikasta vettä.

Bosign piuhanjärjestäjä

Voi olla vaikeaa elää minimalistisesti, jos rakastaa elektroniikkaa ja videopelejä. Laturit, ohjaimet ja piuhat ovat välttämättömiä, mutta niistä aiheutuu myös sotkua.

Pidän ruotsalaisen Bosignin piuhanjärjestäjästä, koska se ei ainoastaan piilota johtoja, vaan sen sisään voi myös laittaa sähkökaapelit ja ohjaimet ottamatta piuhoja irti. Puhelimen tai tabletin voi myös laittaa boksin päälle latauksen ajaksi.

Bodum eristetty matkapressopannu

Kahvitauko on pyhä rituaali Skandinaviassa, missä kova työnteko on aivan yhtä tärkeää kuin rennosti ottaminen ja asioiden hoitaminen kunnolla.

Tanskassa toimiva Bodum tunnetaan ikonisesta pressopannustaan. Amerikassa aikataulut ovat kuitenkin usein liian tiukkoja alas istumiseen ja kokonaisen kahvipannun jakamiseen. Pressopannu onkin tähän pulmaan oiva ratkaisu. Laita pannu pöydällesi, ja pidä rentoutumishetki milloin mielesi tekee.

Eva Solo itsekasteleva orkideamalja

Pohjoismainen design on usein askeettista ja vähäväristä, kuin karut talvet lähellä napapiiriä. Eva Solon itsekasteleva orkideamalja tuo pilkahduksen väriä sekä vähän elävää vihreyttä kotiisi, oli sisustustyylisi kuinka minimalistinen vaan tai ulkona miten kylmää tahansa.

Bigso lehtikotelot

Vaikeimpia asioita minimalistisessa elämäntyylissä on kaikkien papereiden ja päivittäistavaroiden järjestyksessäpito. (Ilmeisesti designkuvastojen ihmiset eivät koskaan saa laskuja tai maksa veroja – eikä heidän tarvitse kasvattaa lapsia.)

Tästä syystä ihmiset rakastavat Ikean siirettäviä lehtikoteloita. Itseasiassa minulla on niitä talossani miljoona. Vanhoja reseptejä, kortteja ystäviltä ja perheeltä ja papereita joita en tarvitse päivittäisessä elämässä, mutta joita en silti halua heittää poiskaan.

Bigso valmistaa näitä lehtikoteloita Ikealle, mutta tekee myös laadukkaampia versioita Container Storeen. Kotelot ovat edullisia, joten voit napata niitä useampia ja pitää talosi siistinä.

Bosign voiveitsi

Tyylikkyyden lisäksi Pohjoismaissa designilla ratkaistaan myös arjen ongelmia. Siksi tämäkään ruotsalainen voiveitsi ei sotke pöytiä.

Mutta miten? Voiveitsen perä on suunniteltu niin painavaksi, että se pysyy aina pystyssä terä ylöspäin 45 asteen kulmassa. Tällä hetkellä vain yksi brittiläinen jälleenmyyjä toimittaa sitä Yhdysvaltoihin, mutta toivottavasti amerikkalaisetkin kaupat innostuvat, koska tämä voiveitsi ei ole ainoastaan käytännöllinen, vaan myös hyvännäköinen.

ScanWood puiset keittiövälineet

Paljas puu on Pohjoismaisen designin peruselementtejä. Jens Møller, ScanWoodin johtaja ja suunnittelija luo keittiövälineitä useista eurooppalaisista puista. Puu tuo luonnon rauhaisuutta muuten niin kiireiseen keittiöön.

Nämä lusikat on tehty oliivipuusta. Materiaali on Itä-Euroopasta, mutta design on täysin skandinaavinen ja tyyli rajoista piittaamaton.

Linden Sweden siivilät ja suppilot

Se että keittiötarvike on tanakka ja käytännöllinen ei tarkoita, etteikö se voisi myös olla elegantti.

Linden Swedenin siivilät ja suppilot on tehty ilman ylimääräistä krumeluuria, joten ne ovat sekä kestäviä että tyylikkäitä. Suppilossa ovat kohdillaan myös yksityiskohdat. Se on niin tyylikäs, että lokeroon laittamisen sijasta se näyttää hyvältä myös pöydälle jätettynä.

Bonus: työkaverini lempikahvikannu

Dave Kender lisää mukaan lempikeittiövälineensä skandinaavistyylisestä kodistaan: Stelton kahvikannun. “Näin sen ensin Ruotsissa, ja myöhemmin vanhempieni kotona vuosien ajan, kunnes lopulta päätin ostaa sellaisen itselleni. Nämä kannut hätkähdyttävät tyylillään ja toimivuudellaan.  Kannen alla on magneettinen läppä, joten kahvia kaataessa ei tarvitse painaa nappulaa tai ruuvata auki. Nämä myös höyryävät vielä 12 tuntia kahvin kaatamisen jälkeen!”

Lähde: USA Today

 

Lue seuraava: Nopea 5G palvelu on tulossa vielä tänä vuonna, sanoo AT&T…
Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter