Talouselämä otsikoi viime marraskuussa artikkelinsa: “USA:sta tulossa maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja”. Maailman energiajärjestön IEA:n italialainen apulaisjohtaja Laura Cozzi esitteli silloin energiankulutuksen näkymiä Nordic Energy Forumin tilaisuudessa Helsingissä.
Lehden artikkelissa kerrottiin, että Yhdysvalloista tulee 2030-luvulle mennessä maailman suurin öljyn ja maakaasun tuottaja. Se lisää seuraavien 15 vuoden aikana öljyntuotantoaan nopeammin kuin Saudi-Arabia kasvunsa vuosina, ja kaasun tuotantoa nopeammin kuin Venäjä teki Länsi-Siperiassa.

Maakaasun tuotanto on IEA:n tilastojen mukaan noussut Yhdysvalloissa viime vuoden lopulla kaikkien aikojen kuukausiennätyksiin. Lokakuun tuotantomäärä oli suurempi kuin vielä milloinkaan ja marraskuussa yllettiin melkein samalle tasolle.  Maakaasun kuukausittaiset tuotantomäärät ovat nousseet vuoden 2007 lopulta viime vuoden lopulle luokkaa 40%.
Maailman energiajärjestön IEA:n apulaisjohtaja, energian kysyntäennusteista vastaava Laura Cozzi sanoi Helsingissä, että meneillään on koko maailman energiamarkkinoiden suuri muutos, jossa Yhdysvallat on johtavassa roolissa.
“Uutta Yhdysvaltain energiantuotannossa on sen pelkkä koko. Tarkoitan, että kun katsotaan numeroita eteenpäin, USA:sta tulee kiistaton johtaja maailman öljyn- ja kaasuntuotannossa”, Cozzi sanoi.
Gozzin mukaan USA:n kaasuntuotanto kasvaa jopa vielä nopeammin kuin Venäjän tuotanto Jamalin niemimaalla ja muualla Länsi-Siperiassa viime vuosikymmeninä.
“Muutos on suuri, massiivinen. Voimme puhua transformaatiosta, perusteellisesta muutoksesta maailman energiamarkkinoilla. Yhdysvallat tulee olemaan selvästi Saudi-Arabian edellä öljyntuotannon määrässä ja huomattavasti Venäjän edellä kaasuntuotannossa. Tämä on suuri muutos, jota emme ole ennen nähneet.”, Cozzi sanoi.
Kysynnän tilannekatsaus

Yhdysvaltain hallinto on äskettäin julkistanut kuukausittaisen tilastonsa maakaasusta 2017 marraskuulta. Kokonaiskysyntä (kansallinen kulutus ja vienti) Yhdysvaltain maakaasulle nousi marraskuussa 10,4% vuodentakaisesta. Kulutus nousi 8,7% säiden ollessa suhteellisen kylmiää.

Alla olevasta kuvaajasta näkyy, kuinka kulutuksen ja viennin kasvut ovat muuttuneet viime vuosina. Kokonaiskysynnän kasvu on pysynyt positiivisena, kun viime aikoina vienti on noussut mutta kansallinen kulutus laskenut. Aiemmin kokonaiskysynnän kasvu on ollut lähes täysin riippuvainnen kansallisen kulutuksen kasvusta.

 

Vuosittainen kasvu prosentteina.

Kokonaiskysyntä (sininen)
Tuotanto (oranssi)
Vienti (vihreä)
290218-2b

Lähteet: IEA:n tilastot, Seekingalpha, CNN, Financial Times, Talouselämä 15.11.2017

 

Lue seuraava: Energia-alan muutos on kuuma bisnesmahdollisuus…
Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter