Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoi äskettäin, että räjähdysmäiseti kasvanut Yhdysvaltain öljyntuotanto voi jo tänä vuonna viedä maan Saudi-Arabian ohi ja maailman suurin öljyntuottajamaa Venäjäkään ei ole enää kaukana edellä.
“Tästä vuodesta näyttää tulevan ennätyksellinen”, IEA sanoo, “Hillitön kasvu voi nostaa Yhdysvaltain tuotantoluvut historiallisen korkealle”.

Tämä ei olisi Venäjän mieleen, koska se kilpailee öljyntuotannossa Yhdysvaltojen kanssa ja on sopinut Saudi-Arabian tuotantorajoituksista vuoden 2018 loppuun asti. Sopimuksia on tehty, jotta hinnat pysyisvät korkeampina.

Energiamarkkinoiden trendejä tarkkaileva IEA nosti arvionsa Yhdysvaltain tämän vuoden öljytuotannosta 10,4 miljoonaan barreliin. OPEC ja muut suurimmat tuottajat sopivat tuotantonsa leikkaamisesta vuoden 2016 lopussa, koska ylitarjonta oli aiemmin samana vuonna laskenut hinnan vain 26 dollariin barrelilta. Marraskuussa 2017 maat sopivat jatkavansa leikkauksia tämän vuoden loppuun asti.

Sopimukseen osallistuneet maat ovat suurelta osin pysyneet tuotantoa hillitsevissä rajoituksissa, mutta  Yhdysvallat tunkee kapuloita rattaisiin. IEA kertoo, että huomattava kasvu Yhdysvaltain tuotannossa vastasi noin 60 prosenttia leikkauksista. Raakaöljyn barrelihinta on kutenkin mukavasti 60 dollarin yläpuolella ja IEA:n mukaan markkinat ovat selvästi kiristymään päin.

Monet analyytikot ovat jo pidempäänkin arvelleet Yhdysvaltojen kasvavan raakaöljytuotannon johtomaaksi, mutta Pariisista johdettu IEA asettui nyt arvion taakse ensimmäistä kertaa. IEA:n raportin julkaisun jälkeen öljyn hinta putosi lähes prosentin, koska sijoittavat pelkäävät mahdollista ylitarjontaa.

Yhdysvaltain energiabuumi ei rajoitu ainoastaan öljyyn. IEA uskoo, että Yhdysvallat pystyy vuoteen 2025 mennessä tuottamaan 30 miljoonaa barrelia öljyä ja kaasua päivässä, mikä merkitsisi 25% nousua nykytasosta.

Lähde: CNN

 

Lue seuraava: Yhdysvaltain maakaasutuotanto kasvaa isosti…
Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter