Kuten jokin aika sitten kerroin, suomalaisyritysten vienti Yhdysvaltoihin kasvoi viime vuonna luokkaa kymmenen prosenttia ja markkinasta on tullut yhä tärkeämpi monelle isommalle ja pienemmälle suomalaisyritykselle. Uponor teki tammi-maaliskuussa odotettua kovemman tuloksen ja katsoo nimenomaan Yhdysvaltain liikevaihdon kasvun olleen tässä isossa roolissa. Naavan älyviherseinät myyvät jopa keskellä New Yorkia ja Marimekkoa ostetaan liikkeistä, niin että hyllyt tyhjenevät. Lahtelainen Stalatube rikkoi USA:ssa ennätyksiään ja helsinkiläinen Nolla avasi ravintolan New Yorkiin, myös suomalaisen lonkeron suosiosta Amerikassa on kerrottu monessa kanavassa. Artek ja Finnish Desgin Shop menestyvät urbaaneilla alueilla, kuopiolainen Snowek buumaa innovatiivisten puhdistuslaitteidensa ansiosta Yhdysvaltain koillis-osassa…

Lahtelainen teräsyhtiö Stalatube on hyötynyt uuden hallinnon suunnittelemista terästulleista eurooppalaisille toimijoille. Yrityksen toimitusjohtaja Jukka Nummi kertoo Talouselämässä ja Kauppalehdessä, että Yhdysvaltain terästukkurit ostavat nyt yhä enemmän terästä varastoihinsa. Stalatuben myynti Yhdysvaltoihin rikkoi jo viime tilikaudella ennätyksiä, kun amerikkalaiset koneenrakentajat investoivat tuotantonsa ja putkien myyntimäärät kohosivat noin neljänneksellä.

Huoneilmaa puhdistavia viherkalusteita valmistavan Naavan USA:n valloitus etenee hyvin. Yhtiö perusti vuosi sitten oman tuotantolaitoksen New Jerseyihin. Yrityksen teknologiajohtaja Niko Järvinen kertoo Kauppalehdessä, että isoja kauppoja on jo tehty ja kalkkiviivoilla on kauppoja isojen monikansallisten yritysten kanssa. Näissä hankkeissa suunnitellaan Naavan tuotteiden asentamista satoihin toimipisteisiin.

Vaikka viime aikoina on useammassakin yhteydessä uutisoitu siitä, että suomalaiset ja heidän johtamansa teknologiayritykset siirtyvät Piilaaksosta mielellään muualle Yhdysvaltoihin, New Yorkin kautta Piilaaksoon muuttanut Thinglinkin Ulla Engeström tuntuu viihtyvän alueella. Hän kertoo uskovansa yrityksen uuteen 360-kuvaformaattiin ja kertoo, että heillä on käyttäjiä jo yli viisi miljoonaa.

New Yorkissa toimiva Suomalainen kulttuuri-instituutti rakensi New Yorkin designviikkojen yhteyteen kiertotalouteen ja kestävään muotoiluun keskittyvän Zero Waste –tapahtuman, johon osallistui noin kymmenen suomalaista yritystä ja suunnittelijaa, mm. Ravintola Nolla, Finnish Design Shop, Durat, Kotkamills, Sulapak, Artek, Oklin, Finnair ja Kyrö Distillery.

Finnish Design Shopin operatiivinen johtaja Reetta Noukka kertoo Kauppalehdessä, että ”USA on tärkein vientimarkkinamme. Myyntimme on noussut täällä jo noin kahteen miljoonaan euroon ja aiomme panostaa tänne vahvasti myös jatkossa”. Hänen mukaansa pohjoismaisuus on kovassa kurssissa USA:ssa ja se näkyy myös designtuotteiden kysynnässä. USA:ssa suosittuja tuotteita ovat esimerkiksi suomalaiset valaisimet. Kysyntä näyttää niin vahvalta, että Yhdysvallat pysyy todennäköisesti jatkossakin vientimarkkinoidemme ykkösenä, Sanoo Noukka.

Äskettäin perustettu suomalais-amerikkalainen startup-yhtiö The Long Drink Company on saanut runsaasti julkisuutta aloitettuaan Amerikassa lonkeron myynnin. Yrityksen perustajat Ere Partanen ja Sakari Manninen kertovat Talouselämässä, että “nyt byrokratian viimeinenkin vaihe on selätetty ja ensimmäinen 17 000 tölkin lonkeroerä toimitetaan New Yorkin baareihin ja alkoholimyymälöihin tällä viikolla. Kesäkuussa tulee seuraava 100 000 tölkin erä”.

Helsinkiläinen Sininen Meteoriitti on rantautumassa Pohjois-Amerikkaan Kanadan kautta. Kuopiolaisesta katujen puhdistuksen erikoisosaajasta Snowekista ja heidän menestyksekkäästä Yhdysvaltoihin menostaan kerron lisää toisessa blogissa.

Lähteitä: Talouselämä 8.5.2018, Kauppalehti 16.5.2018; 14.11.2017 ja 28.5.2018.

 
Suomalaisia koneita Amerikan katuja puhdistamaan…

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter