Yhdysvaltojen talous kasvoi toisella kvartaalilla nopeimmalla vauhdillaan lähes neljään vuoteen. Talous kasvaa nyt vuositasolla 4,1%, osoittavat viralliset tilastot.

Kasvua kiihdytti vahva yksityinen kulutus ja piikki viennissä, kun yritykset yrittivät välttää uusia vientitulleja.Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kuvaili kiihtymistä ”mahtavana”, väittäen sen todistavan hänen politiikkansa toimivan.

Useat analyytikot kuitenkin varoittivat, että kasvu saattaa hidastua tulevina kuukausina.

”Yksinkertaisesti: Näyttää hyvältä, ei tule kestämään”, kirjoitti Ian Stepherdson, Pantheon Macroeconomicsin johtava ekonomisti.

Mikä nopeutti kasvua?

Yhdysvaltojen kauppaministeriön raportti perjantailta osoitti, että kulutus nousi 4% toisella kvartaalilla, kun taas kolmena edellisenä kuukautena se oli ollut 0,5%.

Vienti kasvoi myös yli 9%, nopeimmassa vauhdissa sitten vuoden 2013 neljännen kvartaalin.

Ekonomistit sanovat, että kasvu, joka tuotti yli 1% kasvun Yhdysvaltain bruttokansantuotteeseen, johtui osittain viljelijöiden yrityksestä ehtiä tulevien soijapapujen tullimaksujen edelle.

Heinäkuussa Yhdysvallat ja Kiina määräsivät tullimaksuja 34 miljardia dollaria toistensa tuotteille. Myös Kanada, Meksiko ja Euroopan Unioni määräsivät uusia tullimaksuja viime viikkoina Yhdysvaltojen vientiin kostoksi teräksestä ja alumiinista perittävistä tullimaksuista.

Onko tämä ”mahtavaa”?

Yhdysvaltojen talous laajentui keskimäärin 2,2%:n vuosikasvuvauhdilla vuosien 2012 ja 2017 välillä. Kasvuvauhti on lisääntynyt viime aikoina entisestään pitkään kestäneen työllisyyden kasvun jälkeen, mikä on saanut työttömyyden ennätysalhaiseksi. Presidentti Trumpin mukaan Valkoisen talon täytyi ”tehdä paljon asioita” saadakseen talous taas pyörimään. Hän tarkoitti uusia veroleikkauksia, säätelyn vähentämistä, kasvanutta valtion kulutusta ja jatkuvia kauppaneuvotteluita.  ”Olemme saavuttaneet historiallisen taloudellisen käänteen”, hän sanoi.

Perjantain raportti näytti Yhdysvaltojen talouden kasvusta, mutta kasvu vastasi analyytikoiden ennusteita eikä ollut poikkeuksellista muutamiin aiempiin kvartaaleihin nähden. Esimerkiksi vuonna 2014 talous kasvoi 5,1%:n vuosittaisella tahdilla toisella kvartaalilla ja 4,9%:n kolmannella kvartaalilla.

Verrattuna vuoden 2017 toiseen kvartaaliin talous kasvoi 2,8% huhti-kesäkuun välisenä aikana.

Millaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Presidentti Trump on sanonut haluavansa nähdä BKT:n kasvavan vähintään 3% vuonna 2018. ”Tämä ei ole yhden kerran ihme”, hän sanoi. ”Satun ajattelemaan, että pärjäämme tavattoman hyvin seuraavassa raportissamme.”

Yhdysvaltojen BKT ei ole noussut vuodessa yli 3% sitten vuoden 2005, mutta ekonomistit katsovat, että tahti on saavutettavissa tänä vuonna, mikä johtuu osittain valtion kasvavista menoista ja 1500 miljardin dollarin verokevennyksestä, joka on antanut yrityksille ja kotitalouksille enemmän käyttörahaa.

PNC Pankki ennustaa 3,1%:n kasvua vuonna 2018, olettaen kaupankäynnin jännitteiden häviävän.

”Jos Yhdysvallat kumppaneineen ottavat käyttöön huomattavia tullimaksuja ja muita kaupan esteitä, Yhdysvaltojen talouskasvu tulee todennäköisemmin olemaan heikompi kuin oletettu-ennuste”, johtava ekonomisti Gus Faucher kirjoittaa.

Monet ekonomistit odottavat ensi vuoden jälkeen kasvunopeuden taas laantuvan, kun veronalennusten ja liittovaltion menojen kasvun vetoavut heikkenevät.

Mikä muu on huomioonotettavaa?

Raportissa tarkennettiin BKT:n arvioitua kasvua ensimmäisellä kvartaalilla 2%:sta 2,2%:iin.

Se myös osoitti, että inflaatio, joka on ollut heikkoa viime vuosina, kasvoi 2% Yhdysvaltain keskuspankin käyttämän mittarin mukaan, joka on sidottu kuluttajamenoihin, lukuun ottamatta elintarvikkeita ja energiaa.

Core PCE:nä tunnettu mittari saavutti nyt toisen kerran peräkkäin keskuspankin asettaman 2%:n kasvutavoitteen. Oletettavasti keskuspankki kykenee pitämään suunnitelmansa korkojen asteittaisesta nostosta.

 

Lähde: BBC business

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter