Perinteisen lakritsin rakastajat pysyttelevät punaisissa ja mustissa lajeissa, mutta uudemmat käyttäjät ovat avoimia uusille innovaatiolle niin maussa, koossa kuin koostumuksessakin.

Kun on kyse lakritsista, tuntuma on kuitenkin tärkein.

Lakritsilaatuja löytyy jokaiseen makuun; pehmeästä, australialais-tyylisestä lakritsista jäykempiin ja sitkeämpiin lajikkeisiin. Näin sanoo Twizzlers-lakritsin apulaistuotejohtaja Joseph Gibilisco The Hershey Co. –yhtiöstä.

“Sen koostumus on ainutlaatuinen ja se kestää pidempään kuin muut makeiset”, hän sanoo. ”Kuluttajat rakastavat myös hauskaa ”lakritsiköysi”-formaattia. Se voi olla tekosyy ”leikkiä ruualla” ja unohtaa hetkeksi elämän vakavuus.

On kyse myös ihmisten tottumuksista, sanoo Nicole Bethmann, Australian New South Walesissa toimivan Darrell Lea Confectionery Co.:n Yhdysvaltain toimitusjohtaja. “Olemme kaikki kasvaneet yhdessä lakritsin kanssa, yli sukupolvien” hän sanoo. ”Ihmiset ovat tottuneet syömään lakritsia.”

Niin tottuneita, että tilastojen mukaan yhdysvaltalaiset kuluttajat ostavat sitä vuosittain melkein puolella miljardilla dollarilla. Chicagossa toimiva tutkimusyhtiö IRI kertoo, että lakritsituotteiden myynti oli 453,8 miljoonaa dollaria vuodessa, mikä oli 1,41 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kappalemyynti jäi juuri alle 225 miljoonan, mikä oli 2,84 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Twizzlers oli 217 miljoonan dollarin vuotuisella liikevaihdollaan suurin lakritsialalla. American Licorice Co.:n Red Vines oli toisella sijalla 56,9 miljoonan dollarin osuudella. Loput IRIn viiden kärkeen päässeistä lakritseista olivat Twizzlers Pull ‘N Peel (49,2 miljoonaa dollaria), Hershey’s Good & Plenty (26,3 miljoonaa dollaria) sekä Twizzlers Nibs (16,3 miljoonaa dollaria).

Puristit määrittelevät usein, että lakritsilla on perinteinen maku ja musta väri tai klassinen mansikan maku, mutta muita yhdistelmiä ilmestyy jatkuvasti tuoden vaihtelua lakritseihin.

”Suurin osa kuluttajista tunnistaa lakritsista, onko se australialaista tai perinteistä, punaista tai mustaa. He tunnistavat nämä värin perusteella”, Bethmann sanoo. ”Nuo kaksi tuoteryhmää muodostavat valtaosan myynnistä. Kolmannen ja neljännen tuoteryhmän menestyksen määräävät kekseliäisyys ja makuvaihtoehdot.”

Darrell Lea, jota myytiin vuodessa 6,8 miljoonalla dollarilla, on tuoreeltaan kehitetty hedelmäsekoitusmaku, joka sisältää omenaa, mangoa ja mansikkaa suupalan kokoisina paloina 200 gramman pusseissa. Vuonna 2016 yhtiö lanseerasi myös Stix-tuotteen; valkosuklaatäytteisiä suupalan kokoisia mango- ja mansikkalakritseja.

Kuitenkin Darrell Lea ymmärtää, mistä tulos syntyy, Bethmann sanoo. “Maut ovat hauskoja, ja niillä on merkitys koko lakritsijoukossa, mutta lakritsin ydinliiketoiminta tulee pysymään mustassa ja punaisessa lajikkeessa, erityisesti australialaisessa lakritsissa”, hän sanoo.

Hershey puolestaan on kokeillut kirpeitä pillejä ja täytteitä saadakseen nuorempia asiakkaita samalla hyödyntäen kirpeiden makujen jatkuvaa suosiota.

“Rohkeat maut ovat suosittuja kaikissa makeisissa, niinpä myös kuluttajat etsivät rohkeita makuja lakritsista, jossa perinteisesti on miedompi maku”, Gibilisco sanoo. ”Vastataksemme tähän kysyntään olemme varautuneet erilaisten makujen nousuun lakritsituotteiden täytteiden ja päällysteiden toimituksissa.”

Maaliskuussa 2018 Hershey esitteli tuotteen Twizzlers Sour Mini Twists, jossa on kirpeä ulkopinta ja makea täyte ”kahden pureman” paloissa. Yhtiö on myös esitellyt Sweet & Sour –täytetyt kierteet ja palat Cherry Kick ja Citrus Punch -mauissa.

Samoin kuin muissa elintarvikkeissa, lakritsien valmistajat ovat kehittäneet vaihtoehtoja kuluttajille, joilla on erityisruokavalio tai erityisiä mielihaluja.

Vuonna 2017 Darrell Lea esitteli sokerittomia vaihtoehtoja perinteisestä punaisesta ja mustasta lakritsistaan, tavoitteena auttaa kuluttajia vähentämään sokerin käyttöä.

”Olemme halunneet herättää tietyn kuluttajaryhmän huomion, niiden, joilla on sokeriherkkyyttä. Emme ole kuitenkaan pystyneet siihen ennen kuin nyt, kun muodostimme tuotteillemme uuden, sokerittoman reseptin”, Bethmann sanoo.

Viime vuonna Indianan LaPortessa toimiva American Licorice Co esitteli tuotteen Red Vines Made Simple, joka on “puhtaampi” versio yrityksen klassisesta tuotteesta. Ne on valmistettu viidestä ainesosasta: sokerista, vehnäjauhosta, sitruunahaposta, luonnollisista mauista ja retiisiuutteesta.

“Red Vines Made Simple on sokeriruokosta valmistettu geenimuuntelematon karkki, joka ei sisällä mitään keinotekoisia väri- tai makuaineita”, sanoo Clint Christensen, Red Vinesin tuotepäällikkö. ”Moni meistä yllättyi siitä, että niin monet pitävät Red Vines Made Simple –tuotteesta enemmän kuin alkuperäisestä.”

American Licorice tarjoaa myös sokerittomia Red Vineseja mansikan ja mustan lakritsin makuisina. Kun monet karkin rakastajat etsivät gluteenittomia vaihtoehtoja, vehnää tuotteissaan käyttävät lakritsin valmistajat ovat ovat ongelmissa.

”Pyrimme seuraamaan kaikkia ruokatrendejä ja arvioimaan niiden vaikutusta tuotemerkeissämme”, Christensen sanoo. ”Näin ollen keliakia ja gluteeniherkkyys ovat asioita, joita olemme pitäneet silmällä jo jonkin aikaa. Vaikka meillä ei olekaan gluteenitonta Red Vines –lakritsia, on se yksi monista trendeistä, joita olemme tutkineet tarkkaan.”

Kuitenkin YumEarth, Stamfordissa Connecticutissa toimiva orgaanisen karkin valmistaja, näyttää ”murtaneen koodin”. Viime vuonna yhtiö esitteli riisijauhosta ja maissitärkkelyksestä valmistetun mustan lakritsin. Resepti on myös Kalifornian tiukan elintarvikkeiden turvallisuutta koskevan lainsäädännön mukainen.

“Tykkäämme ottaa haasteita vastaan valtavirran ideoista ja herättää ne henkiin”, kertoi YumEarthin toimitusjohtaja Michael Sands Candy Industry -lehdelle kesäkuussa.

Mausteiden lisääminen makeisiin on myös ollut suosittua, ja Michiganin Fentonissa toimiva Gerrit J. Verburg Co., joka tuo maahan Gustaf´s Dutch Licorice –tuotetta, on esitellyt Hot Pepper Trucksit eli rekan muotoiset mausteisella nesteellä täytetyt mustat lakritsit. Ne kuuluvat alkuperäisten suolaisten ja makeiden lakritsien tuotesarjaan, joista kaikkein kovapintaisimmat karkkifanit nauttivat, sanoo toimitusjohtaja Gerrit J. Verburg.

“Ihmiset, jotka niitä rakastavat, ovat hyvin lojaaleja ja todella etsivät tuotteitamme”, hän sanoo. ”Ne ovat tarpeeksi erilaista kiinnostaakseen ihmisiä.”

Verburg on myös nähnyt Englanninlakritsin menestyksen. Uskotaan, että tämän sekoituksen kirkkaan värisiä lakritsipaloja keksi Sheffieldissä Englannissa toiminut Geo. Bassett & Co. vuonna 1899.

“Näen tuotteessa pontentiaalia”, Verburg sanoo. ”Jokainen tuntee tuotteen jollain lailla, joten voimme todella laajentaa sitä huomattavasti.”

Olipa se sitten mustaa tai punaista, pehmeää tai sitkeää, lakritsi on herkku, joka tulee aina miellyttämään. Kuinka lakritsinvalmistajat vastaavat kuluttajien toiveisiin ja teollisuuden trendeihin, riippuu siitä, kuinka lakritsi määritellään.

“Voisimme analysoida lakritsivalikoimia eri tasoilla ja todella oppia, mitä alallamme tapahtuu”, Bethmann sanoo. ”Voimme viisastua siinä, kuinka segmentoida tuotteitamme. Tietomme voivat tulla vielä paremmiksi, kun hyödynnämme niitä faktapohjaiseen myyntiin. Siten voimme saavuttaa kirkkaamman kuvan siitä, mitä oikeasti vähittäiskaupan tasolla tapahtuu.”

 

Lähde: candyindustry.com, US Census Bureau

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter