Xtalks on koonnut listan kymmenestä tärkeimmäksi ennustetusta ruokailutrendistä vuodelle 2019, sisältäen kaikkea kannabidiolijuomien ja hapatetun ruuan väliltä.

Alan asiantuntijat kansainvälisestä Benchmark-nimisestä tarjoiluyrityksestä sekä Food & Drink Resourcesista-nimisestä markkinointitutkimusyhtiöstä punnitsevat, mitkä ruoka- ja juomatrendit tulevat kukoistamaan tänä vuonna.

“Ei ole kyse pelkästä trendistä, vaan pitkäkestoisuudesta”, sanoo Patrick Berwald, Food & Beveragen varapuheenjohtaja. “Tämä on mahdollisuus ymmärtää tulevaisuuden kuluttajien tarpeita ja sitä, kuinka voimme vastata kysyntään.”

Ruoka- ja juomatuotteiden makujen vaihtelu vaikuttaa myös asenteisiin terveyttä, yhteisöä ja ympäristöä kohtaan.

“Seuraavat trendit auttavat sinua kehittämään ruokalistaasi fiksusti, jotta saat pidettyä asiakkaasi ja jopa lisää niitä”, sanoo Ric Scicchitano, Food & Drink Resourcesin johtava työntekijä. “Esimerkiksi kasvispainotteiset ruokalistat tai sertifioidut viinit vakuuttavat asiakkaasi ja saavat heidät ajattelemaan liikeyritystäsi useammin.”

1. Liha 2.0

Teknologian kehitys on tuottanut uusi tapoja vastata lihanhimoomme. Yritykset esimerkiksi etsivät uusia ainesosia saadakseen kasvipohjaiset tuotteet lihan makuisiksi.

“Ihmiset haluavat proteiinia, he haluavat sen annoksen ja kokemuksen, mutta he haluavat sitä terveellisemmällä tavalla”, sanoo Berwald.

Berwaldin mukaan tämä muutos ruokahalussamme selittää Beyond Burgerin suosiota. Beyond Burgerin pihvi on valmistettu herneproteiinista, kookosöljystä ja juurikasmehuaromista muistuttaakseen veristä burgeria.

Jotkut yritykset menevät askeleen pidemmälle valmistamalla lihakudosta eläimen soluista. Joulukuussa 2018 israelilainen startup Aleph Farms väitti luoneensa maailman ensimmäisen laboratoriossa kasvaneen pihvin.

Berwald uskoo, että trendin syynä on kuluttajien kasvanut huoli ruokansa lähteistä ja siitä, kuinka maapalollemme kestää ruokatuotannon.

“Ihmiset tietävät, millainen heijastusvaikutus heidän ostamallaan ruualla ja sen kuluttamisella on. He keskittyvän muun muassa tuotantoaikaan, hiilijalanjälkeen ja ympäristövaikutuksiin. On kyse oikean valinnan tekemisestä ympäristöä ja yhteisöä ajatellen.”

2. Hapatettu ruoka & juoma

Hapattaminen tekee paluuta Pohjois-Amerikassa. Sitä pidetään luonnollisena ja terveellisenä tapana säilöä ruokaa. Koska kuluttajat arvostavat suoliston terveyttä, Food & Drink Resources uskoo hapatusbuumin jatkuvan vielä 2019.

“Hapatettu ruoka on aina ollut suosittua makunsa takia ja se sisältää myös suolelle terveellisiä bakteereita”, kuvailee Food & Drink Resources vuoden 2019 listallaan.

Hapatetun ruuan suoliystävälliset osat ovat probiootteja, joita löytyy muun muassa kombutsasta, hapankaalista, kimchistä, kefiiristä ja pikkelsistä. Säilytysmetodi on myös todistanut olevansa hitti Y-sukupolven edustajien keskuudessa. He nimittäin etsivät uusia makukokemuksia.

BCC Researchin raportin mukaan maailmanlaajuiset hapatusaineiden markkinat voisivat olla 28,4 miljardin dollarin arvoiset vuonna 2020. Markkinat kasvaisivat vuodessa 3,4%.

3. Teejuhlat

Teenjuojat, liittykää yhteen! Tee ei ole uusi trendi, eikä sen odoteta katoavan lähiaikoina. Ihmiset pitävät teetä terveellisenä juomana ja se saa jatkuvasti uusia kuluttajia.

Noin neljä viidestä USA:n kuluttajasta juo teetä ja Y-sukupolven edustajat todennäköisimmin nauttivat juomasta. Tämä heijastuu tilastoihin, jotka näyttävät, että 87% Y-sukupolven edustajista juo teetä.

“Ihmiset alkavat arvostaa teetä samalla tavalla kuin kahvia, sillä teellä on monia eri lajeja, käyttötarkoituksia ja vaikutuksia”, sanoo Berward. “Alamme nähdä monipuolisempia teesekoituksia, nitroteetä ja jopa teekoktaileja.”

Valmiit teejuomat, jotka ovat olleet suosittuja muissa maissa jo kymmeniä vuosia, vaikuttavat nykyään enemmän teetrendeihin USA:ssa. Monet amerikkalaiset nauttivat tällä hetkellä esimerkiksi matcha-, moringa- ja sencha-nimisistä lajeista, jotka ovat olleet pitkään peruselintarvikkeita aasialaisessa kulttuurissa.

Packaged Factsin tutkimus ennustaa, että Amerikan teetrendit tulevat kasvattamaan markkinoita 8 miljardista dollarista 10 miljardiin vuosien 2017 ja 2022 välillä.

4. Kannabidiolituotteet

CBD, joka on lyhenne kannabidiolista, on ei-psykoaktiivinen kannabiksessa esiintyvä kemiallinen seos, jota käytetään ruokateollisuudessa. Vaikka et pääsisikään sillä pilveen, on CBD:llä tutkitusti terapeuttisia vaikutuksia.

“Tätä tapahtuu osavaltioissa, joissa kannabis on laillista joko lääke- tai viihdekäyttöön, ja joissa voidaan laillisesti myydä alkoholijuomia. Esimerkiksi New Yorkin osavaltiossa on näin”, sanoo Food & Resources. “On paljon baareja ja ravintoloita, joissa CBD:tä sisältäviä juomia ei myydä alle 21-vuotiaille.”

Maaliskuussa 2018 The Standard Hotels ilmoitti, että he alkavat monien toimipisteidensä minibaareissa myydä luksuskannabista ja CBD-tuotteita.

Yhä jatkuvien tutkimusten mukaan CBD:n myönteisiä vaikutuksia voi olla esimerkiksi tulehdusten, kivun, ahdistuksen ja kohtausten lievittyminen.

“Tiede tutkii asiaa edelleen, mutta vakuuttavia tuloksia on syntynyt. Lisäksi CBD ja kannabis ovat tähän asti olleet saavuttamattomissa”, sanoo Scicchitano.

5. Ötökät

Hyönteispohjaiset ruuat ovat jo jonkin aikaa olleet pinnalla ja niiden suosion odotetaan nousevan tänä vuonna pilviin. Kestävien lihavaihtoehtojen puutteen takia yhä useammat kokit yrittävät sisällyttää helposti saatavaa ja edullista proteiinia ruokiinsa.

”Kokonaiskuvaa katsoessa näkee, että väestömme kasvaa maailmanlaajuisesti, mutta ruuanlähteet jatkavat hupenemistaan. Tämä vaihtoehto on vastuullinen sekä sosiaalisesti että ekonomisesti ja meidän tulee ottaa se huomioon“, sanoo Berwald.

Oikeastaan 80% maailmasta kuluttaa hyönteisiä, joissa on vähän rasvaa ja paljon proteiinia.

“Seikkailunhaluisimmat ihmiset ovat yleensä avoimimpia muita kulttuureja ja ruokia kohtaan”, sanoo Berwald. “Hyönteiset ovat valtava osa maailmanlaajuista skaalaa ihmisten ruokakulutuksesta. Me olemme vain olleet siltä suojassa täällä Amerikassa.”

6. Kuvauksellinen jäätelö

Sosiaalinen media lisää kauniiden ja maukkaiden jäisten herkkujen himoa, ja esimerkiksi rullattu jäätelö tulee näkymään paljon sosiaalisessa mediassa vuonna 2019. Food & Drink Resources suosittelee ruokayrityksille muutamia muita jäätelötrendejä, joista kerätä inspiraatiota.

“Jäätelö ei koskaan tule menemään pois muodista. Nautimme aina rullatusta jäätelöstä, keksitaikinajäätelöstä ja jäätelösekoituksista.“

Nestemäinen typpi on myös uusi ja kasvava tapa luoda futuristisia ruokia ja juomia. Kryogeeninen kaasu jäädyttää välittömästi kaiken, mihin se koskee. Sitä esiintyy jäätelömyymälöissä ympäri Amerikkaa. Sen suosio johtuu osittain valmistuksen näyttävyydestä. Valmis tuote erittää sumuista tai savuntyyppistä höyryä, jota myydään nimellä “lohikäärmeen henkäys”.

7. Päivällistäminen

Vaikka ruuan tarjonta on lisääntynyt, Benchmark lyö silti vetoa, että päivällistäminen pöydässä tulee menestymään tulevana vuonna. Kuten Berwald selittää, on ruokakokemusten saaminen yksi tärkeimmistä prioriteeteista Y-sukupolven ruokailijoiden keskuudessa.

“Y-sukupolven edustajat syövät ulkona enemmän kuin mikään muu edeltävä sukupolvi. He haluavat samalla oppia ja kokea asioita”, sanoo Berdwald.”

Hän lisää, että sosiaalisen median postaukset lisäävät halua syödä ulkona.

“Ystävien julkaisemat upeat ruokakuvat ovat erinomaista markkinointia”, sanoo Berwald. “Ihmiset haluavat jakaa tällaisia kokemuksia. Niitä ei voi kopioida, ellei itse mene ulos syömään ja maistamaan ruokaa.”

8. Villit rikkaruohot

Benchmarkin mukaan lehtikaali on viimein lähtemässä muodista. Tämän lehdekkään vihreän kasvin tulee korvaamaan vähemmän tunnettu villi rikkaruoho.

“Lehtikaali on ollut pidempään pinnalla kuin haluaisimme, ja sen korvaavat pian villit rikkaruohot, kuten suolaheinä, voikukanlehdet ja revonhäntä.”

Food & Drink Resources on myös sitä mieltä, että lehtikaalin aika on tullut päätökseen.

“Olemme valittaneet lehtikaalista jo vuosia ja voimme nyt lisätä villejä rikkaruohoja lautasellemme. Pidämme erityisesti voikukanlehdistä, sereptansinapista ja sikurinlehdistä.”

Kuluttajat voivat myös nähdä ruokalistoilla enemmän epätavallisia sitrushedelmiä.

“Sitrushedelmät ovat yleisesti käytetty ainesosa monissa ruuissa ja viineissä. Pian tulemme kuitenkin näkemään limen ja sitruunan uniikkien sekä monenkirjavien sukulaisten – kuten sukaatin, kumkvatin ja pomelon – esiintyvän tavallisissa ruuissa”, ennustaa Benchmark.

9. Muistia parantavat ruuat

“Nootropiinista” on tullut jonkin aikaa sitten uusi muotisana. Valmistajat ylistävät nootropiineja, “älyhuumeita”, jotka voivat kehittää kognitiivista toimintoja, kuten tarkkavaisuutta, keskittymiskykyä, muistia ja jopa aivojen terveyttä. Niistä on löydetty paljon samoja hyötyjä kuin monilla täysjyvätuotteilla on.“

“Funktionaalisista ainesosista puhutaan nykyään paljon. Funktionaalinen ruoka tukee kehosi ja mielesi terveyttä. Nootropiinit ovat ainesosia, joita voitaisiin tarjota muistinparantajina”, sanoo Food & Drinks Resources.

“Olet luultavasti jo syönyt näitä nootropiinisia ruokia. Valmistaudu kuitenkin oppimaan lisää siitä, miten kananmunat, ekstraneitsytoliiviöljy, mustikat ja muut ruuat voivat kehittää aivotoimintaasi.”

Vuonna 2015 nootropiinilisien markkinat olivat 1,3 miljardia dollaria. Tutkimukset ennustavat, että nootropiinien markkinat tulevat kasvamaan 6 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä.

10. Ruoka & suurempi hyöty

Benchmarkin mukaan kulinaarinen yhteisö alkaa toimia arvojensa mukaisesti ja tukea hyväntekeväisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

“Meidän täytyy tukea yhteisöjä, joissa toimimme, ja ymmärtää, että niillä on suora vaikutus elämäämme isossa mittakaavassa”, sanoo Berwald.

Food & Drink Resources on myös sitä mieltä, että ruoka-alalla kasvavaa muutosta tapahtuu takaisin maksamisessa.

“Tämä tarkoittaa myös sitä, että paikalliselle yhteisöllesi takaisin maksaminen on tärkeää. Maksaminen voi olla esimerkiksi koululahjoistuksia tai sellaisten ihmisten ruokkimista, joilla ei siihen itse ole varaa. Ravintoloiden pitäisi olla tässä suuremmassa roolissa ja välittää ympäröivästä yhteisöstään”, sanoo Scicchitano.

Näyttää siltä, että vuosi 2019 tulee olemaan entistä seikkalullisempien sekä ympäristö- ja yhteisöystävällisten ruokien, kuten myös jännittävien ruokateknologian kehitysten vuosi.

 

Lähde: US Census Bureaus, Xtalks
Myyntimatka pohjoiseen tuo amerikkalaiset Suomeen >

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter