Amerikan teollisuus on ollut uudessa nousussa Trumpin hallinnon alusta vuodesta 2017 ja karistanut harteiltaan alhaisen tuottavuuden ja heikon kasvun pitkän kauden. Vaikka vuosi 2018 oli epävakaa, teollisuussektori on laajentanut ja luonut huomattavan määrän uusia työpaikkoja. Tämä trendi on jatkunut vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Valmistajat ovat lisänneet kulutusta ja palkkausta valtavan veronkorjauksen, deregulaatiomittausten, vahvan kotitalouden ja positiivisen bisnesasenteen ansiosta. Teollisuusala muodostaa lähes 12% USA:n BKT:sta. Teollisuusala tulee olemaan erittäin ratkaiseva tekijä Amerikan ja Kiinan välisen kauppasodan ratkeamisessa.

Amerikan teollisuus pysyy vahvana

Institute for Supply Management (ISM) ilmoitti huhtikuun 1. päivänä, että USA:n teollisuus kasvoi maaliskuussa, kuten 119 peräkkäisenä kuuna. Maaliskuun indeksi oli 55,3, mikä ylittää helposti yksimielisen arvion, 54,5. Helmikuun indeksi oli 54,2, mikä oli matalin lukema sitten marraskuun 2016.

18:sta teollisuusalasta 16 laajentui maaliskuussa. Helmikuussa uusien tilausten indeksi kasvoi 55,5:stä 57,4:ään. Myös tuotannon indeksi kasvoi helmikuun 54,8:sta maaliskuun 55,8:aan. ISM kertoi, että jatkuneen bisneksen kasvun taustalla oli vahva uusien tilausten ja työllisyyden kysyntä.

Vahva palkkaus teollisuusalalla

Työministeriön mukaan teollisuusala loi 284,000 työpaikkaa vuonna 2018, mikä on korkein lukema sitten vuoden 1997. Alalla lähes 89% työpaikkojen lisäksistä loivat kestokulutustavarayhtiöt, jotka tuottavat teollisia välittäjiä.

The National Association of Manufacturers ilmoitti, että USA:ssa on tällä hetkellä avoinna noin 500,000 teollisuusalan työtä. Manufacturing Instituten ja Deloitten tutkimuksen mukaan USA:n teollisuusalalla työskentelee noin 2 miljoonaa taitavaa työntekijää vuoden 2025 loppuun mennessä.

Positiivista kehitystä kaupassa

Maaliskuun 29. päivänä Valkoinen Talo vakuutti, että Amerikan ja Kiinan välinen kauppakielto on edistynyt Pekingissä. Kaksi valtiota on ottanut jo muutamia positiivisia askelia kohti suotuisaa ratkaisua vuoden kestäneeseen kauppakonfliktiin.

Maaliskuun 27. päivänä Reuters ilmoitti, että Kiina on tehnyt ennennäkemättömiä ehdotuksia moniin ongelmiin, kuten Amerikan henkiseen omaisuuteen ratkaistakseen kauppakiistat. Maaliskuun 31. päivänä Kiinan valtioneuvosto kertoi, että he tulevat poistamaan lisätyt 25% tullimaksut USA:ssa tehdyistä kulkuneuvoista ja autonosista kolmeksi kuukaudeksi alkaen huhtikuun 1.:stä päivästä. Viime kuussa presidentti Trump poisti määrittelemättömäksi ajaksi tullimaksut 200 biljoonan dollarin arvoisista Kiinan tuotteista. Tullimaksut vaihtelivat 10%:sta 25%:iin.

Amerikan jatkuva teollisuudenvoima

Wall Streetin vuoden 2018 tutkimuksesta huolimatta keskimääräinen ISM teollisuusindeksin arvo oli 58,8, mikä luo sektorilla vahvaa kasvua. Mikä tahansa 50:n korkeampi tulo osoittaa teollisuudenalan kokonaisvaltaista kasvua ja yli 55:n tulos viittaa poikkeukselliseen kasvuun. Vuoden 2019 kolmena ensimmäisenä kuuna keskimääräinen ISM teollisuusindeksin arvo oli 55,4, lukuun ottamatta helmikuun hidastusta.

USA:n talous on asettunut lujasti kasvavalle tielle, vaikkakin hitaassa tahdissa kasvavalle. Suuret teollisuuden tuotteiden tilaukset yhdistetään usein vahvempaan taloudelliseen aktiivisuuteen. Mahdollinen ratkaisu kauppakonfliktiin tulee vähentämään merkittävästi huolta globaalista taloudellisesta hidastumisesta, ja siten myös vahvistamaan USA:n teollisuusalaa vuoden 2019 loppuun asti.

Lähde: US Census bureau, Zacks, Bloomberg
Amerikan viennin käynnistys ei ole mahdoton unelma >

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter