Amazon aikoo viedä Go-liikkeissään käytössä olevan automatisoidun tekniikkansa muidenkin palveluihin, kuten lentokenttien kauppoihin ja elokuvateattereihin, kertovat asianosaiset henkilöt.

Tarkoituksena on kasvattaa vähittäismyynnin markkinaosuuttaan, ja samalla vähentää riippuvuutta nettimyynnistä. Omien liikkeiden rakentamisen sijaan Amazon säästää kuluista ja välttää kankeutta toimimalla yhteistyössä muiden yritysten kanssa, jotka voisivat muuten olla sen kanssa kilpailuasemassa. Yhteistoiminta voi myös vielä laajentaa Amazonin pilvipalvelua entisestään.

Amazonilla on nyt jo 16 omaa Go-liikettä, jossa asiakkaat skannaavat puhelimensa, ottavat ostamansa tuotteet hyllystä, ja saavat poistuessaan kuitin ostoksistaan. Amazon aikoo tuoda saman järjestelmän tehostamaan muiden yritysten liikkeiden toimintaa, kolme ihmistä kertoi CNBC:lle.

Yhtiö on neuvotellut Go-toimintamallin viemisestä OTG:n CIBO Express-liikkeisiin lentokentillä sekä Cineworldin elokuvateattereihin, eräs heistä sanoi, ja toisen mukaan suunnitelmissa on laajeneminen baseballareenoiden alennusständeille.

Ideana on kahden heistä mukaan aloittaa teknologian käyttöönotto vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä ja saada niitä käyttöön satoja vuoden loppuun mennessä. Yksi taas kertoi, että Amazonin pyrkimyksenä on, ettei liikkeen uudistamisessa kestä kahta viikkoa pidempään.

Amazon etsii parasta liiketoimintamallia Go-teknologialleen, sanoi kaksi. Yhtiö voisi ottaa tietyn prosenttiosuuden ostettujen tuotteiden myyntihinnasta, tai sitten laskuttaa yhteistyökumppaneitaan UP-FRONT ja ottaa lisäksi kuukausimaksu. Ei ole vielä varmaa, tuleeko Amazonin nimi näkymään liikkeissä, tai mikä puhelinsovellus otetaan käyttöön.

Amazonin tiedottajan mukaan yhtiö ei kommentoi huhuja tai spekulaatioita. Myöskin OTG kieltäytyi kommentoimasta ja Cineworld ei ole vastannut kommetointipyyntöön.

Amazon avasi ensimmäisen kivijalkakirjakauppansa 2015. Fyysiset kaupat alkoivat todella näkyä Amazonin tuloslaskelmissa vuonna 2017, yhtiön ostettua Whole Foods Marketin 13,2 miljardilla dollarilla. Vuosi sitten Amazon eteni fyysisten kauppojen saralla avaamalla ensimmäisen Amazon 4-Star-liikkeen, joka myy hyvät asiakasarvostelut saaneita tuotteita.

Ensimmäinen Amazon Go-liike avattiin viivästyksen jälkeen Seattleen tammikuussa 2018. Nyt Go-liikkeitä löytyy Yhdysvalloista jo 16 neljästä eri kaupungista, ja kaksi uutta on tuloillaan. Yhteensä Amazonilla on yli kolme tusinaa Go- kirja- ja 4-Star-kauppaa. Viime vuonna Bloomberg raportoi Amazonin tähtäävän jopa 3 000 Go-liikkeen perustamiseen vuoteen 2021 mennessä.

Yhtiön pääkonttorin Go-liike tekee voittoa, mutta monet muut eivät.

Reuters raportoi viime joulukuussa Amazonin aikovan perustaa Go-liikkeitä lentokentille.

Yhteistyökumppaneille tarkoitettu järjestelmä ei vaadi toimiakseen kulutuslaskentaa tai tallennustilaa johtavalta pilvipalvelulta Amazon Web Servicesiltä. Ajan kanssa yhteistyökumppanit voisivat kuitenkin vähitellen ottaa AWS:n käyttöönsä.

Microsoft, joka kilpailee Amazonin kanssa pilvipalveluiden myynnissä on aloittanut yhteistyön Walmartin ja Walgreen Boots Alliancen kanssa Whole Foodsin oston jälkeen. Helmikuussa Microsoft sanoi suunnittelevansa yhteistyötä Albertson Companiesin kanssa. Target suunnitteli Amazonin pilvipalvelusta luopumista vuonna 2017, kertoo CNBC, ja on aloittanut käyttää Googlen palveluja. AWS:n asiakkaisiin kuuluvat Chai Point ja Levi’s.

 

Lähde: CNBC

 
Maailman käytetyin kryptovaluutta ei ole Bitcoin >

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter