Eettisesti kestävien rahastojen kasvu nostaa osakkeiden hintoja USA:n vesialalla sijoittajien etsiessä sijoituskohteita sosiaalisesti vastuullisista yrityksistä.

Useimpien vastuullisten osakkeiden voitaessa markkinat veteen liittyvien yhtiöiden osakkeet saavat lisäpotkua erityisesti vesipulan pelosta ja eettisesti kestävien rahastojen, –joita kutsutaan lyhenteellä ESG–, kasvusta.

ESG tarkoittaa ympäristöllistä (environmental), sosiaalista (social) sekä hallinnollista (governance) vastuullisuutta. ESG-mittarit vaikuttavat yhä vahvemmin sijoituspäätöksiin, mistä vesiyhtiöt keräävät voitot talteen USA:ssa. Vuonna 2019 Aqua America, American States Water Co ja American Water Works ovat nousseet ennätyslukemiin päihittäen S&P 500-indexin sekä muut vastuulliset osakkeet.

“Veden niukkuus tekee vesiyhtiöihin sijoittamisesta kannattavaa”, sanoo Angie Storozynski, Macquire Capitalin toimitusjohtaja ja vanhempi analyytikko, “Sijoitukset ovat oivallisia myös siksi, että niisä on myös ympäristöllinen puoli”

Globaalisti julkisesti kaupattavista vesiyhtiöiden osakkeista on huomattava pula. Tämä tekee näistä yhtiöistä ESG-rahastoille houkuttelevia sijoituskohteita verrattuna muihin aloihin kuten sähköön ja kaasuun, jotka ovat pärjänneet myös hyvin sijoittajien varautuessa taantumaan.

“[Vesiyhtiöt] ovat kaikki tiedostaneet rahavirran ESG-rahastoista”, sanoi Durgesh Chopra, Evercore ISI:n analytikko, “Se on selvästi alan moottori”

Storozynski sanoo että veden niukkuus on Yhdysvalloissa harhakäsitys, koska monet listautuneet vesiyhtiöt ovat maan koillisosassa, missä vesivarannoista ei ole pulaa toisin kuin monilla muilla alueilla maailmassa.

Yhtiöille annetaan ESG-luokitus sen mukaan kuinka kestävää ja sosiaalisesti vastuullista niiden toiminta on, mikä auttaa sijoituspäätösten harkinnassa. Ironista kyllä, näillä vesiyhtiöillä on heikot ESG-pisteet. Storozynski ei kuitenkaan usko näiden pisteiden kertovan koko totuutta USA:n vesiyhtiöiden vastuullisuuspyrkimyksistä.

“Niillä on rajalliset mahdollisuudet seurata ESG-julkaisuja ja -kyselyitä, ja tämä onkin tdennäköisesti pääsyy miksi ne eivät saa hyviä pisteitä”, hän sanoi.

Huonot luokitukset eivät ole estäneet Impax Asset Managementia investoimasta Aqua Americaan. Sijoitusyhtiö, joka on Pennsylvanialaisen Aqua American kahdeksanneksi suurin osakkeenomistaja ottaa huomioon ESG-kriteerit arvioidessaan yhtiöitä ja sanoo tukevansa sijoituksillaan kestävämpää taloutta. Firma ei kuitenkaan mainosta itseään ESG-rahastona.

Britanniasta tulevalla yhtiöllä on vesisijoitusstrategia, joka on ollut käytössä vuodesta 2009 lähtien. Se sijoittaa arvopapereihin joiden se uskoo tarjoavan ratkaisuja veteen liittyviin haasteisiin ympäri mailman.

“Ajatus ympäristöhaasteiden ratkaisemisesta, tässä tapauksessa erityisesti vesihaasteista voi johtaa parempaan tuottoon. Tämä on keskeinen teesimme”, sanoi Siddharth Jha, Impax Asset Managementin portfoliojohtaja.

Impax kieltäytyi mainitsemasta tarkkoja osakkeita lainsäädännöllisistä syistä.

Jos ympäristötietoinen rahasto haluaisi vilpittömästi investoida veden niukkuus pääprioriteettinaan, olisi American States Water Co. noussut 38% vuonna 2019, mikä olisi tehnyt siitä kaikista sopivimman sijoituskohteen, koska yhtiö toimii Kaliforniassa, jota kuivuudet ovat vaivanneet vuosia.

American Water Works, joka sanoo aina toimineensa kestävyyden periaatteet mielessään, pärjää hieman kilpailijoitaan paremmin ESG-listauksissa. Sen osakekurssi nousi noin 35% vuonna 2019. New Jerseyläinen yhtiö otti käyttöön kattavamman ESG-strategian kaksi ja puoli vuotta sitten, ja nyt firmalla on resursseja ja henkilöstöä ESG-tavoitteidensa saavuttamiseksi.

“Olemme vakuuttuneita, että keskittymällä ESG:hen ja läpinäkyvyyteen meidän ESG-pisteemme tulevat erottamaan meidät eduksemme kilpailijoistamme”, Ruben Rodriguez, American Water Worksin ulkomaiden kommunikaation vanhempi johtaja sanoi sähköpostitse.

Lähde: CNBC News

 
Mitä yhteistä on onnistuneilla USA:n viejillä? >

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter